İşte iflas erteleme yasağının nedeni
Bazı şirketlerin kayyumla işbirliği yapıp varlıkları nakde çevirdiği ya da güvendikleri kişilerin üzerine geçirdiği belirlendi
Hükümet, önceki gün yayımlanan kanun hükmünde kararname (KHK) ile OHAL süresince iflas ertelemeyi yasakladı. Kararın geri planında FETÖ bağlantılı şirketler bulunuyor. Başbakan Binali Yıldırım da konuyla ilgili, “İflas ertelemenin önemi şu, yani bunu da maalesef kullanıyorlardı, FETÖ’cüler. İflas erteme falan yapıp korumaya çalışıyorlar tokatladıkları şeyleri. Şimdi onun da önüne geçiyor bu düzenleme” dedi. Yıldırım’ın bahsettiği korumanın nasıl yapıldığı da netleşti.
Bazı şirket sahiplerinin, iflas ertelemede görevlendirilen kayyumlarla işbirliği yaparak, varlıkları nakde çevirdiği ya da düşük bedelle satış yaparak güvendikleri kişilerin üzerine geçirdikleri belirtildi. Önceki gün yayımlanan son kararnameyle, iflas ertelemesi uygulaması, OHAL boyunca yasaklandı. Sermaye şirketleri ve kooperatifler, iflasın ertelenmesi talebinde bulunamayacak. Mahkemeler de bu yöndeki talepleri reddedecek. Kararın arka planında, FETÖ bağlantılı şirketler bulunuyor. Hükümetin izlemeye aldığı bazı şirketlerin, örgüte finansman sağladığı iddiaları araştırılırken, bu şirketlerin sahte iflas erteleme taleplerine karşı da önlem alındı.
MAL KAÇIRIYORLAR
FETÖ bağlantılı şirketlerin, mal varlıklarını korumak için iflas erteleme talebinde bulunduğu, bu kapsamda atanan kayyumlarla işbirliği yaptığı yönünde iddialar gündeme geldi. Kayyumların, şirket lehine karar aldığı ya da yönetim kuruluna bu yönde yetki verdiği belirtiliyor. Bu kapsamda, şirkete ait mallar ya nakde çevriliyor ya da düşük bedeller ile “güvenilir” kişilere satış yapılıyor. FETÖ bağlantılı şirketlerin, Cemaat’e yakın hâkimler üzerinden iflas-erteleme kararı alma ihtimaline karşı KHK ile önlem alındığı kaydedildi.
MAL VARLIĞI KORUNACAK
Hükümet, darbe girişimi öncesinde iflas ertelemeyi zorlaştırmıştı. İflas erteleme talebinde bulunan şirket, iyileştirme projesini mahkemeye sunacak. Şirketler, ancak merkezinin son bir yıldır bulunduğu yerdeki mahkemeye başvurabilecek. Erteleme süresi azami 1 yıl olacak. İflasın erteleme kararı üzerine borçlu aleyhine hiçbir takip yapılamayacak ve daha önce başlayan takipler duracak, ihtiyati tedbir ile ihtiyati haciz uygulanmayacak. Mahkeme, yeterliliğe sahip yeterli sayıda kayyum atayacak.
'KÖTÜ NİYETLİ KULLANILMASIN DİYE BU KARARI ÇIKARTTIK'
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, FETÖ ile ilişkili şirketlerin iflas ertelemeye başvurdukları yönünde yoğun şikâyetler aldıklarını belirterek, “Herhangi bir suiistimale yol açmaması, kötü niyetli olarak bu imkânın kullanılmaması adına hükümetimiz OHAL boyunca iflas ertelemelerine başvurulmaması yönünde karar çıkarttı” dedi. Tüfenkci, iflas ertelemenin yeniden düzenlenmesi yönünde iş dünyasından yoğun talep geldiğini belirtti. Tüfenkci, “Şirketlere iflas erteleme başvurusunu, son 1 yıldır bulunduğu yerleşim merkezinde yapma şartı getirildi” dedi. Tüfenkci, düzenleme ile piyasada düzenin bozulmasının önüne geçilmesi ve alacaklıların mağdur edilmemesini amaçladıklarını dile getirdi.
Kaynak: Deniz Çiçek/Habertürk