İşte Mandela'nın mirası!
Güney Afrika'yı parlatan kariyer!
95 yaşında vefat eden Güney Afrika’nın efsanevi ilk siyahi Devlet Başkanı Nelson Mandela, Güney Afrika tarihinin en önemli lideriydi. Mandela, aynı zamanda Afrika'nın en büyük ekonomisini inşa etmede önemli rol oynadı.
Business Insider'ın haberine göre, ekonomi ile politik ilerleme arasında önemli bir bağ olduğuna inanıyordu. Hapisten çıkmasının ardından Mandela, politik ile ekonomik sistemi yeniden yapılandırmak gerektiğini vurguladı.
Beyaz ırkların ana yurdu olan Afrika'da siyahlar iş bulmakta zorlanıyordu. Yasal kısıtlamalar, siyahların kazanç sağlamaları, işe ulaşmalarının önünde engel oluşturuyordu.
Mandela'nın yaptığı yeniden yapılandırmanın ardından Güney Afrika yatırım çekmeye başladı ve en kötü koşullarda dahi büyük göçe kapılarını açtı.
Mandela yönetiminde, Güney Afrika'nın GSYH'sı önemli ölçüde artış kaydetti. 1980-1984 yılları arasında yüzde 1,5'un altında olan ekonomik büyüme, 1995-2003 yılları arasında yüzde 3'e yükseldi. Bu dönemde Beyaz Güney Afrikalıların ortalama kişisel gelirleri yüzde 62 oranında artış gösterdi.
1994-2005 yılları arasında eğitim fırsatlarının gelişmesiyle başvuru oranları yüzde 50'den yüzde 70'e yükseldi. Öte yandan hükümet, bir dizi altyapı hizmeti sundu
Güney Afrika, komşuları için önemli ölçüde ekonomik fırsatlar sunan bir ülkeye dönüştü.
YOKSULLUKLA MÜCADELE ETTİ
Mandela, Cumhurbaşkanı olarak yeni bir anayasa oluşturdu ve toprak reformu, yoksullukla mücadele ve sağlığın iyileştirilmesi gibi politikaları uygularken geçmişte yaşanan insan hakları ihlalini araştırılması için Doğruluk ve Uzlaşma Komisyonu'nu oluşturdu. Uluslararası olarak Libya ve Birleşik Krallık arasında olan Lockerbie Faciası görüşmeleri sırasında arabulucu olarak rol oynadı. İkinci bir seçime katılmayı reddetti ve yerine seçimle yardımcısı Thabo Mheki geçti. Mandela daha sonra ulusal lider olarak hayır işlerinde yer aldı ve daha çok yoksullukla ve AIDS ile mücadele etti. Mandela, anti-sömürgeci ve anti-apartheid görüşü ile uluslararası beğeni topladı ve 1993'deki Nobel Barış Ödülü, Amerika Birleşik Devletleri Başkanlığı Özgürlük Madalyası ve Sovyet Lenin Nişanı da dahil olmak üzere 250'nin üzerinde ödül kazandı. Güney Afrika'da "Ulusun Babası" olarak görülmekte, aynı zamanda çoğunlukla Kosa Kabilesi ismi olan "Madiba" olarak da anılmaktadır.