İşte yeni 100 dolarlık banknot!
Dünyanın en çok kullanılan parasına estetik operasyon!
2011’de piyasaya sürülmesi planlanan yeni 100’lükler çıkan teknik aksaklıklar yüzünden sahalara 2.5 yıl rötarlı indi.
Yeni 100 dolarlık banknotlar tedavüle girdiğinde, eski paraları yenileriyle değiştirmek gerekmeyecek. Yeni banknotta sahtesinin yapılmasını zorlaştıran iki yeni güvenlik özelliği var. Bunlardan ilki 3 boyutlu güvenlik bandı... Yeni banknotun ön kısmında çan resimlerinden ve 100 rakamlarından oluşan mavi renkli bir bant var. Banda odaklanarak banknotu öne ve arkaya doğru eğince çanlar 100 rakamlarına dönüşüyor. Bandın, kağıda basılmadığı, mikro teknolojiyle ‘dokunduğu’ belirtiliyor. Çan resimlerinin ve 100 rakamlarının hareket ettiği izlenimini yaratmak için yaklaşık bir milyon adet mikro lens kullanılıyor.
3 boyutlu bant ve çan
Bir diğer güvenlik özelliği mürekkeplik içindeki çan... Yeni 100 dolarlık banknotun ön kısmında bakır renkli mürekkepliğin içinde bulunan çan resmi, banknotun açısına bağlı olarak, bakır renginden yeşile dönüyor, Bu da çanın mürekkeplik içinde görünüp kaybolduğu etkisini yaratıyor.
Özgürlüğe tüy kalem vurgusu
Yeni paranın ön yüzünde ayrıca USA harfleri ve 100 rakamıyla değişerek seyreden düzende bir şerit, renk değiştiren 100 rakamı ve kabartma baskı var. Arka kısmında altın renginde büyük 100 rakamı, görme bozukluğu olanların banknotu farketmesine yardımcı olacak.
ABD’nin kurucularından Benjamin Franklin’in portresi yeni 100 dolarlık banknotun ön kısmında yer almaya devam ediyor. Banknotun arka kısmında, Independence Hall resmi var. Yeni 100 dolarlık banknotta Amerikan özgürlük sembolleri kabul edilen Bağımsızlık Bildirgesi’nden cümleler ve kurucuların tarihi belgeleri imzalamak için kullandığı tüy kalem resmi de mevcut. 100 dolarlık banknotların yaklaşık yarısının ABD dışında bulunduğunu tahmin ediyor.