İtalya'nın notu piyasaları vurdu!

Avrupa düşüşte...

İtalya'nın notu piyasaları vurdu!

Avrupa hisse senetleri, Fitch Ratings'in İtalya'nın kredi notunu düşürmesinin ardından dört buçuk yılın zirvesinden düşerken, İtalya tahvilleri hızlı bir düşüş yaşadı. Palladyum son beş günde ilk kez değer kaybetti ve Japonya hisse senetleri, zayıf yenin ihracatçı şirketlerin görünümünü iyileştirmesi sonucu yukarı yönde hareket etti.

Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 08:28'de yüzde 0.3 aşağıda seyrediyordu. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.2 geriledi. 10 yıl vadeli İtalyan tahvillerinin faizi sekiz baz puan ya da 0.08 yüzde puanı yükselerek yüzde 4.68'e çıktı. Spot palladyum yüzde 1.6 düşerek ons başına 770.15 dolara geriledi. Japonya hisse senetlerinin geniş tabanlı gösterge endeksi Topix yüzde 1.9 tırmanarak Ekim 2008'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Buğday ve mısır en az yüzde 0.5 yükseldi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Avrupa Birliği liderlerinin 14-15 Mart'ta Güney Kıbrıs'ın kurtarılma şartlarını görüşmek üzere biraraya gelmeye hazırlanmaları ile birlikte, 8 Mart'ta, hisse senedi piyasalarının kapanmasının ardından, İtalya'nın kredi notunu bir basamak düşürdüğünü açıkladı. Çin'de son iki günde açıklanan veriler, sanayi üretiminin 2009'dan bu yana en kötü yıl başlangıcı yaptığını ve perakende satışlardaki artışın yavaşladığını gösterdi. Dolar Endeksi, bu hafta açıklanacak olan ve ekonomistlerin yükseliş göstermesini beklediği ABD perakende satışlar verisi öncesi, son yedi ayın en yüksek seviyesi yakınlarıdna seyrediyor.

Atina'da Eurobank Ergasias SA şef yatırım stratejisti Yianos Kontopoulos, "Sisteme yönelik potansiyel tehdid ile karşılaştırıldığında, piyasanın kendisini genişlettiği şeklinde bir izlenim alıyorum," dedi ve "Fitch'in kredi notu gibi tüm bu unsurlar piyasa tarafından satış için kullanılacak" değerlendirmesinde bulundu.

Euro dolar karşısında, 8 Mart'ta yüzde 0.8 değer kaybettiktten sonra bugün fazla değişmedi. Fitch İtalya'nın kredi notunu, "A-"den, çöp seviyesinin üç basamak ve İspanya'nın bir basamak üzerindeki "BBB+"ya indirdi.