İthalat ÇİNliğine bakanlık el koydu!

Tayvanlı, Koreli ve Malezyalı taklidi yapan Çin mallarına soruşturma açılıyor!

İthalat ÇİNliğine bakanlık el koydu!

Tayvan menşeli/çıkışlı boru bağlantı parçaları, Malezya menşeli/çıkışlı alüminyumdan mamul hassaslaştırılmış ofset baskı kalıpları ve Malezya, Güney Kore ve Tayvan menşeli/çıkışlı Zincirler-Muhtelif Mafsal Halkalı Zincirler ve Aksamı” (transmisyon zincirleri) için soruşturma açılmasına karar verildi.

Ekonomi Bakanlığı'nın konu ile ilgili kararı bugünkü Resmi Gazetede yayımlandı.

Soruşturma konusu ürünlerin genel ithalatının son dönem itibariyle dalgalı bir seyir izlediği, Tayvan menşeli ithalatında ise artış gözlemlendiği ifade edildi. Ancak bu hususun, uluslararası veri kaynaklarından elde edilen bu ülkelerin Türkiye'ye ihracat verileriyle ciddi farklılıklar gösterdiği kaydedildi.

Bu ülkelerde mukim bazı ihracatçıların Çin'de fabrikalarının bulunduğu veya Çin'deki bazı fabrikalarla işbirliği içinde olduğu belirlendi.

Yapılan incelemeler sonucunda, yürürlükteki dampinge karşı önlemlerin, bu ülkeler üzerinden etkisiz kılındığına dair ciddi bilgi ve bulgular tespit edildi.

Anılan başvuru sonrası yapılan incelemeler sonucunda bu ülkeler menşeli/çıkışlı söz konusu ürünler için İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu’nca, Yönetmeliğin 38 inci maddesi çerçevesinde önlemlerin etkisiz kılınmasına karşı soruşturma açılmasına karar verildi.

Soruşturma, Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü (Genel Müdürlük) tarafından yürütülecek.