İTO: İstanbul'da perakende fiyatlar yüzde 0,49 arttı
İstanbul'da şubat ayında perakende fiyatlar yüzde 0,49, toptan fiyatlar ise yüzde 0,41 oranında arttı.
İstanbul Ticaret Odası'nca (İTO) İstanbul ili için hazırlanan 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksine göre perakende fiyatlar aylık yüzde 0,49 oranında, Toptan Eşya Fiyatları İndeksine göre toptan fiyatlar ise yüzde 0,41 oranında artış gösterdi.
İstanbul Ticaret Odası'nca hazırlanan Fiyat İndeksleri 2013 yılı şubat ayının bir önceki yılın aynı ayı ile mukayese edildiğinde perakende fiyatlar yüzde 7,61, toptan fiyatlar ise yüzde 5,00 oranında artış kaydetti.
Söz konusu indekslerde yirmi dört aylık serilerden oluşan yıllık ortalama artış hesabına göre 2013 yılı şubat ayında 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksi yıllık ortalama yüzde 9,54, Toptan Eşya Fiyatları İndeksi ise yıllık ortalama yüzde 7,04 oranında artış gösterdi.
Şubat ayında gıda ile ulaştırma ve haberleşme harcamaları gruplarındaki fiyat artışları, genel enflasyon üzerinde etkili oldu.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre, perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan ve 2013 ocak ayında yüzde -0,18 oranında azalış gösteren 1995 bazlı İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi, 2013 şubat ayında yüzde 0,49 oranında arttı.
Şubat ayında gıda ile ulaştırma ve haberleşme gruplarındaki fiyat artışları, genel enflasyon üzerinde etkili oldu. Olumsuz hava koşulları nedeniyle yaş, kuru sebze ve meyve grubunda yaşanan arz eksikliğinin yanı sıra, ocak ayının son haftasında tütün ürünlerine yapılan vergi düzenlemelerinin şubat ayına yansımaları ile petrol ve ulaştırma hizmetlerine yapılan fiyat ayarlaması bu ay ki enflasyonun nedenleri olarak sıralandı.
Gıda harcamalarında yüzde 1,59, ulaştırma-haberleşmede yüzde 0,78, konutta yüzde 0,25, ev eşyasında yüzde 0,17, sağlık ve kişisel bakımda yüzde 0,15 oranında artış kaydedilirken, kültür-eğitim ve eğlencede yüzde -4,64, giyimde ise yüzde -1,98 oranında azalış görüldü.
2012 yılı şubat ayında yüzde 10,15 olan yıllık perakende fiyat artış oranı, 2013 yılının aynı ayında yüzde 7,61 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise son üç aydan bu yana düşüş eğilimini devam ettirerek 2013 şubat ayında yüzde 9,54'e geriledi.
Toptan fiyat hareketlerini yansıtan ve 2013 ocakta yüzde 0,82 oranında artan toptan eşya fiyatları indeksi şubat ayında yüzde 0,41 oranında artış gösterdi.
Madenler, mensucat ve işlenmemiş maddeler grubunda yer alan bazı maddelerin yurt içi ve yurt dışı borsalara bağlı fiyat hareketlerinin yanı sıra, petrol ürünlerine yapılan fiyat ayarlamaları bu ay ki artışın ana nedenlerini teşkil etti.
Şubat ayında madenler grubunda yüzde 1,08, mensucatta yüzde 0,81, yakacak ve enerji maddelerinde yüzde 0,66, işlenmemiş maddelerde yüzde 0,60, gıda maddelerinde yüzde 0,23 oranında artış kaydedilirken, kimyevi maddelerde yüzde -0,96, inşaat malzemeleri grubunda ise yüzde -0,40 oranında azalış yaşandı.
2012 şubat ayında yüzde 9,83 olan yıllık toptan fiyat artış oranı, 2013 yılı şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,00, yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 7,04 olarak gerçekleşti.
İTO değerlendirmesi...
İTO'ya göre küresel ölçekte 2012 aralık ayı sonlarında başlayan ve devam eden finansal piyasalardaki iyileşmeye karşın reel sektör verileri küresel iktisadi faaliyetin halen baskı altında bulunduğunu gösteriyor.
Özellikle, Amerika Birleşik Devletleri'nde ekonomideki tedrici toparlanma eğilimi sürerken, Euro Alanı'nda dördüncü çeyrekte açıklanan veriler bölge ekonomisindeki zayıf seyrin halen devam ettiğine işaret ediyor.
Yurt içinde ise 2013 yılında başlayan yabancı sermaye girişindeki artış, cari açıktaki daralma ve faiz koridorunun alt sınıra indirilmesi Türk Lirası üzerindeki değerlenme baskılarını azaltarak makro finansal riskleri sınırladı.
İktisadi faaliyetteki bu gelişmelere karşı kapasite kullanım oranı son iki yıl itibariyle düşük seviyede seyrediyor.
Bunun yanı sıra yurt içi nihai talebin dengeli şekilde büyümesinin ise enflasyon üzerindeki yukarı yönlü baskıları yılın ilk çeyreği için sınırlandırdığı düşünülüyor.