Japonya piyasaları hareketlendirdi

Yen sıçrama yaptı

Japonya piyasaları hareketlendirdi

Yen, Japonya Ekonomi Bakanı'nın açıklamalarının, para biriminin daha da zayıflatılmaya çalışılmayacağı spekülasyonunu güçlendirmesinin ardından, Haziran 2010'dan bu yana gördüğü en düşük seviyeden sıçrama yaptı ve bölge hisse senetleri kazançlarını geri verdi. Buğday değer kazandı.

Yen dolar karşısında yüzde 0.6 yükseldi ve Tokyo saati ile 14:49'da 88.95 yen seviyesine geldi. MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.6 yükseldikten sonra bu kazançlarını geri verdi ve yüzde 0.1 yukarıda seyrediyor. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.2 geriledi. Petrol son dört ayın en yüksek kapanışından yüzde 0.4 düştü ve buğday yükselişini üçüncü güne taşıdı.

Japonya Ekonomi Bakanı Akira Amari, Japon yeninin bu yıl gelişmiş ülkelerin paralarından oluşan sepet karşısında yüzde 3.6 değer yitirmesinin ardından, Japonya'nın yendeki düşüşlerden kaynaklanan risklerle karşı karşıya olduğunu söyledi. ABD Hazine Bakanı Timothy F. Geithner, hükümetin borçlanma sınırlarının, Kongre'nin borç limitini artırmaması durumunda gelecek ay aşılabileceğini kaydetti.

Auckland'da Westpac Banking Corp. stratejisti Imre Speizer, "Dünya, Japonya'nın yeni başbakan ile birlikte, teşvikler konusunda daha agresif olacağı beklentisi ile yende yoğun bir şekilde short gitti," dedi ve "Amari'ninki gibi yorumlar, yende short pozisyon tutanları muhtemelen korkutacak" değerlendirmesinde bulundu. Short pozisyon, para biriminin düşeceği beklentisi ile alınan pozisyonlara deniyor.

Yen dolar karşısında dört gün süren düşüşünü ters çevirdi ve 16 önemli para biriminin tümü karşısında değer kazandı. Japon para birimi dün dolar karşısında 89.67 ile Haziran 2010'dan bu yana en zayıf seviyesine indi. Euro karşısında ise yen, dün 120.13 ile Mayıs 2011'den bu yana en zayıf seviyesini gördükten sonra, yüzde 0.8 değer kazanarak 118.76 seviyesine çıktı.

Amari bugün Tokyo'da basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Eğer yen aşırı zayıflarsa, bu ithalat fiyatlarında bir yükselişe neden olur," dedi ve "İhracat için faydalı, ancak insanların geçinmelerini üzerinde zararlı etkisi olur" şeklinde görüş bildirdi.