JP Morgan'dan iki olası senaryo
JP Morgan, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın açıklamalarının ardından olası iki senaryoyu yazdı
JP Morgan, bugün Erdem Başçı'nın konuşması sonrasında yayımladığı raporda, enflasyonist baskıları gidermek için ne gerekirse yapılacağı açıklamasını biraz şahin bulduğunu belirtti.
Başçı'nın konuşmasından açıkça Merkez Bankası'nın Türk Lirasındak zayıflığı durdurmak için faiz arttırmaya kararlı olduğunun görüldüğü kaydedildi.
Asıl sorunun Merkez Bankası'nın hangi faizleri ne oranda artıracağı konusu olduğunu bildiren kurum, cevabın bu gece alınacağını ifade etti.
Açıklamasından, Başçı'nın ipucu vermekten kaçındığı belirtilirken, Başçı'nın geçici ve kalıcı faiz artışındaki ayrıma dikkat çektiği ve geçici arttırımın kuru sabitlemede daha etkili olduğu mesajına yer verdi.
Gerçekte geçici artış sinyali, Merkez Bankas'nın tek politika faiziyle ortodoks politikaya yaklaşmak yerine banka hala likiditeyi geçici olarak sıkılaştırabileceği faiz koridorunu tercih ettiğini gösteriyor.
Merkez Bankası'nın büyük ihtimalle, gecelik borçlanma faizini 200 baz puan civarında artıracağı fakat yüzde 10,25'lik geç likidite penceresi oranını 200 baz puan üzerinde artırabileceği yorumuna yer verildi.
Bu oranın 400 baz puan artırılması yani yüzde 14,25 seviyesine çekilmesi durumunda, daha sonrasında Merkez Bankası'nın fonlama oranını teorik olarak en azından geçici, ihtiyaç halinde yüzde 14,25'e çekebileceği kaydedildi
Öte yandan, Başçı'nın tek politika faizine dönme vurgusuna değinilen raporda, bu tür bir alternatifin son yıllarda ilk kez dile getirildiğine dikkat çekildi. Bundan dolayı Merkez Bankası'nın sadece piyasaları gecelik borçlanma faiziyle fonlama yönünde karar vermesinin muhtemel olduğu, gecelik borçlanma faizini tek bir politika faizi olarak tanımlayabileceği vurgulandı. Bu senaryoda, Merkez Bankası'nın oranı 200 baz puan civarında artırabileceği öngörüsü paylaşıldı.
İlk senaryonun Merkez Bankası'na likiditeyi sıkılaştırma yönünde ikinci senaryoya göre daha fazla takdir sağlayacak olmasına rağmen, ikinci senaryonun, politikadaki açıklık ve öngörülebilirlik adına piyasalar tarafından daha iyi algılanileceği kaydedildi.
Başçı'nın konuşmasının ardından ilk senaryonun gerçekleşmesine 2/3 oranında pay veren kurum, ikinci alternatife 1/3 oranında olasılık verdiğini bildirdi.