Kanada devi Türkiye‘de üs kuracak

Türkiye’yi üretim merkezi yapmayı planlayan Bombardier, fabrika için yerel bir ortakla anlaşma imzaladı. Şirket, TCDD ihalesini alırsa Türkiye’yi üretim üssü yapmayı hedefliyor.

Kanada devi Türkiye‘de üs kuracak

Kanadalı tren ve uçak üreticisi Bombardier, yaklaşık bir yıldır hazırlandığı TCDD’nin 80 adetlik hızlı tren ihalesi için yerel ortağını seçti. Bombardier Demiryolu Araçları Bölümü Türkiye, Doğu Avrupa ve Ortadoğu Bölgeleri Yüksek Hızlı Tren Satış Başkanı Furio Rossi, “Birçok firma ile görüştük en güçlü ortağı seçtik. Stratejik olarak ismini açıklayamıyoruz ama fabrika için 100 milyon eurodan fazla yatırım planladığımızı söyleyebilirim” dedi.

Bombardier Transportation, dünya çapında 100 binin üzerinde araçla 60’dan fazla ülkede hizmet veriyor. Toplamda 38 bin 500’den fazla çalışanıyla bölgesel çözümler üreten şirket, 2014’te 20.1 milyar dolarlık ciro açıkladı. 1986’dan bu yana Türkiye’de metro ve hafif raylı ulaşım sistemlerinde hizmet veren Bombardier, Türkiye’deki tüm raylı sistem ihalelerini yakından takip ediyor. Yüksek Hızlı Tren Satış Başkanı Furio Rossi,, şirket olarak şu anda Türkiye’de en fazla odaklandıkları konunun TCDD’nin 80 adetlik yüksek hızlı tren ihalesi olduğunu söyledi. Bombardier olarak TCDD’nin tüm taleplerini karşılayacaklarını vurgulayan Rossi, şöyle konuştu:

“Yaklaşık bir yıldır bu ihaleye hazırlanıyoruz. Bunun için yüzde 50 yerlilik oranı isteniyor. Çok faza şirketle görüşmeler yaptık. Ama sadece bunlardan çok azının potansiyel olarak bizim ortaklık yapımıza uygun şirket olacağı ortaya çıktı. Önemli olan bir ortak seçmek değil. Bizim istediğimiz kalite seviyelerini tutturabilecek, finansal olarak bize yakın olabilecek bir şirket, bizim istediğimiz kalite seviyelerini tutturabilecek finansal anlamda bizim gücümüze yakın olabilecek bir şirket. Bunları kapsayan çok fazla firma bulamadık. Çalışacağımız ortağı seçtik ve anlaşma imzaladık. Ama stratejik olarak şu anda açıklamıyoruz. Kesin olarak şunu söyleyebilirim ki, çok kuvvetli bir ortak seçtik. Trenlerimizi bu güçlü ortağımızla Türkiye’de üreteceğiz. Arazimiz mevcut fabrika yatırım konusunda. Bombardier yatırım konusunda ne gerekiyorsa yapıyor.”

Bir firma için üretimi bir ülkeden diğer bir ülkeye taşımanın kolay olmadığını vurgulayan Rossi, “Bunun için TCDD’nin bu işi daha önceden yapmış ve yine yapabilecek tecrübeli bir firmayı seçmesi gerekiyor. Bunu gerçek anlamda yapmış ve yapacak olan çok fazla firma yok. Tabii ki Bombardier bu konuda en tecrübeli firmalardan. Türkiye’de iş yapan ama sözünü tumamamış birçok üretici firma var. Bombardier her zaman verdiği sözleri tutmuş bir şirket” dedi. Kaliteli bir hizmet ve ürün için iyi bir firmanın seçilmesi gerektiğini ve fiyat konusunda da daha esnek olunması gerektiğini belirten Rossi, “Türk halkının ne istediği bu noktada esas önemli olan. Eğer ‘Mercedes’ istiyorsanız hızlı trenleri ona göre alacaksınız. THY’ye bakarsanız en üst düzeydeki uçaklara biniyorsunuz. THY’ye girdiğiniz zaman hem uçak kalitesi olsun hem servis kalitesi olsun harika bir ürünün içine giriyorsunuz. Aynı şeyi hızlı tren için de düşünebiliyor olmanız lazım. Kaliteli bir ürün almak istiyorsanız fiyatını ödersiniz ama eğer ucuz bir marka almak isterseniz karşılığında onunla ilgili kalite alırsınız” diye konuştu.

Kaliteli ürün maliyeti düşürüyor

Kaliteli bir ürünün uzun vadede çok daha ekonomik olduğunu vurgulayan Rossi, “Tren satın alma maliyeti toplam işletme ve tren yaşam maliyetinin sadece 3’te 1’i. Kalitesi yüksek bir tren aldığınızda toplam maliyet açısından bakarsanız aslında daha ucuz oluyor. Çünkü asıl maliyeti işletme ve bakım oluşturuyor” şeklinde konuştu.

Yeni metro C30 Movia, enerji tasarrufu sağlıyor

Bombardier Transportation, yeni C30 MOVIA metro aracını, geçtiğimiz haftalarda İstanbul’da gerçekleşen Eurasia Rail 2015 Fuarı’nda tanıttı. C30 MOVIA’nın yolcuların konforundan ödün vermeden yolcu sayısını yüzde 15 artırdığı ve enerji tasarrufu sağladığı belirten, Bombardier Demiryolu Araçları Bölümü Yüksek Hızlı Tren Satış Başkanı Furio Rossi, “Günümüz ulaşım teknolojilerinin en ileri seviyesinde üretim yapan Bombardier, enerji verimliliğini ve yolcu konforunu bütün süreçlerinin merkezine koyuyor. Ferah ve aydınlık bir ortam amaçlı üretilen C30 treni, eski kuşak metro trenleriyle kıyaslandığında, hızlı giriş-çıkış amaçlı ilave iki kanatlı kapılar ile yolcu kapasitesi, konforu ve hareket edebilirliği en yüksek seviyeye çıkarmak için tasarlanmış dörtlü oturma konfi gürasyonunu ve aracın yan tarafl arında yer alan ilave koltukları da barındırıyor” diye konuştu.

Kaynak:Dünya Gazetesi