Kanuni Sultan 'Sulyo'dan muhteşem zafer!

Zigetvar'dan 446 yıl sonra efsane Hırvat General'e toz yutturdu!

Kanuni Sultan 'Sulyo'dan muhteşem zafer!

Türk dizilerinin en çok izlendiği ülkelerden biri olan Hırvatistan'da yeni yıl dolayısıyla düzenlenen hediyelik eşya fuarında, Muhteşem Yüzyıl dizisi hediyelikleri büyük ilgi gördü.

Fuarda Türk sanatçıların fotoğraflarının bulunduğu eşyaların satılması medyada eleştirilirken, dizide Kanuni Sultan Süleyman'ı canlandıran sanatçının resminin yer aldığı bardağın, Hollanda'nın Lahey kentinde eski Yugoslavya için kurulan Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından serbest bırakılan ve son günlerde ülkedeki en popüler kişi olan eski general Ante Gotovina'nınkinden daha çok satılması dikkati çekti.

Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de, 6-19 Aralık tarihleri arasında kutlanan "Aziz Nikola" da denilen "Noel Bayramı" ve yaklaşan yeni yıl dolayısıyla hediyelik eşya fuarı düzenlendi.

Her yıl organize edilen fuara, çocuklara hediyelerin verildiği Aziz Nikola Günü'nde bu yıl da ilgi yoğundu. Zagreb'de yaşayanlar çocuklarına hediye almak için fuara büyük ilgi gösterirken, Türk dizilerinin çok izlendiği ülkelerden biri olan Hırvatistan'daki hediyelik eşya fuarına bu yıl, Türkiye'de yayımlanan ve bölgede de takip edilen Muhteşem Yüzyıl dizisi hediyelikleri damgasını vurdu.

Hırvat medyasında, fuarda Türk sanatçıların fotoğraflarının bulunduğu eşyaların satılmasına ilişkin bazı eleştiriler yer alırken, "geleneksel fuarın artık bit pazarına döndüğü" şeklinde değerlendirmeler de yapıldı.

"Hollywood yıldızlarına göre 'Sulyo' çok daha iyi bir karakter"
AA muhabirinin konuya ilişkin düşüncelerini sorduğu "Advent Fuarı"nda stant açan bazı satıcılar, medyadaki eleştirilere tepki gösterdi.

Fuarda hediyelik eşya standı açan ve ismini vermek istemeyen bir satıcı, gazetecilere tepki göstererek, "Bizi rahat bırakın, ekmeğimizi kazanalım. Çocuklarımızın karnını doyurmamız lazım. Sultan Süleyman ve Muhteşem Yüzyıl hediyelik eşyalarını satmamızda bir sorun yok. Bu fuar kilisenin organize ettiği bir fuar değil. Hollywood yıldızlarının resimleriyle hediyelikler sattığımız zaman sorun yok, Sultan Süleyman olunca sıkıntı. Hollywood yıldızlarına göre 'Sulyo' (Süleyman) çok daha iyi bir karakter" diye konuştu.

Hırvatistan menşeli olmayan ürün satmakla suçlandıklarını da belirten satıcılar ise kısa süre önce Lahey'deki mahkeme tarafından serbest bırakılan eski general Ante Gotovina ve "Sultan Süleyman" resimli bardaklarının Hırvatistan malı olduğunu söyledi.

"Medya bizim Hırvatistan malı değil, Çin malı sattığımızı yazıyor. İsterseniz bir markete gidin ve orada neler satıldığını görün, hepsi yabancı ürün. Belki Sultan Süleyman'ın, Ante Gotovina'dan daha fazla satılması biraz ilginç ama gerçek" diyen satıcı, melek heykellerinin de çok satılan hediyelik eşyalar arasında yer aldığını, ancak "Sultan Süleyman" hediyeliklerinin melek heykellerinden daha fazla satılmasının "sorun" olabileceğini ifade etti.

AA muhabirinin Noel Baba'nın bugün Türkiye'de bulunan Demre'de yaşadığına ilişkin ne düşündüğünü sorduğu Zagreblilerden bazıları, bu gibi şeylere inanmadığını söylerken, bazıları da Noel Baba'nın bugünkü Türkiye topraklarında dünyaya geldiğini bildiklerini ifade etti.

Hollanda'nın Lahey kentinde eski Yugoslavya için kurulan Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemekten yargılanan ve geçen yıl 24 yıl hapis cezasına çarptırılan eski Hırvat general Ante Gotovina ile 18 yıla mahkum edilen Mladen Markaç, 16 Kasım 2012'de temyiz mahkemesi tarafından serbest bırakılmıştı.

Lahey'de beraat etmesinin ardından ülkesine dönen Gotovina, taraftarlarınca coşkuyla ve milli bir kahraman gibi karşılanmıştı. Siyasi analistler, ülkede son günlerde çok popüler olan Gotovina'nın siyasette aktif rol alacağını düşünüyor.