Kapış kapış gidiyor!

Peki kim alıyor?

Kapış kapış gidiyor!

Merkez Bankası bugün günün 4. döviz satım ihalesini de açtı. Merkez bu ihalelerle 400 milyon dolarlık satış yaptı.. Dolar ise bankalararası piyasada öğlen saatlerinde 1.95 liranın da üzerini gördü.

11 HAZİRAN'DAN BERİ PİYASADA
Merkez Bankası doların ateşini söndürmek için 11 Haziran'dan bu yana 5 milyar dolardan fazla döviz satışı yaptı. Dolarlar piyasada kapışılmasına rağmen kurun ateşi bir türlü dinmedi.

Peki Merkez Bankası'nın sattığı dolarları kim alıyor? Milliyet Gazetesi yazarı Güngör Uras bugünkü yazısında piyasanın içinde olan kişilerin tahminlerini sıraladı...

DOLARLARI KİM ALIYOR?
- Bankalar döviz toplamıyor. Bankaların pozisyon kapama telaşları yok. Bu nedenle bankaların talebi sınırlı.

- Dövize büyük talep reel sektörde, büyük rakamlarla ithalat yapan kuruluşlardan geliyor. Özellikle petrol ve petrol ürünü ithal eden, işleyen kuruluşlar döviz satın alıyor.

- Özel sektörde daha önce döviz kredisi kullanan firmalar, döviz kredilerinin taksitlerini ve faizlerini gene ucuz döviz kredisi ile döndürürlerdi. Döviz pahalanınca, piyasadan döviz toplayarak taksitleri ve faizleri dövizle ödemeye başladılar.

- Kısa vadeli ticari döviz kredisi kullanmış olanlar, kur riskinden kaçınmak için kredileri döndürecek yerde piyasadan döviz toplayarak kapatıyorlar.