Karışımlı ürünler için 5 Mart son gün
Karışım ürünler 5 Mart'ta raflardan inecek, indirmeyen 12 bin lira ceza ödeyecek...
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın etle et ürünlerindeki taklit ve tağşiş olaylarını önlemek amacıyla yeniden düzenlediği Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği 5 Mart Salı günü resmen yürürlüğe giriyor. Önümüzdeki Salı gününden itibaren piyasada artık tavuk, kuzu, hindi karışımlı sucuk ve soyalı köfte satılamayacak.
Yasağa rağmen raflarında karışımlı ürün bulunduranlar ise 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu gereği en az 12 bin lira para cezasıyla karşılaşacak. Bazı firmaların şimdiden piyasadaki karışımlı ürünlerini topladığı belirtildi.
Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkârları Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın etle et ürünlerindeki taklit ve tağşiş olaylarını önlemek amacıyla hazırladığı Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği'yle birlikte karışımlı et ürünleri satışının tarih olduğunu söyledi. 5 Mart Salı gününden itibaren market rafları ve kasap reyonlarında karışım et ürünlerinin toplanacağını belirten Yalçındağ, yasağı ihlal edenlere en az 12 bin liradan başlayacak para cezalarının uygulanacağını açıkladı.
VATANDAŞ ET YERİNE OT YEMEYECEK
Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) açıklamalarda bulunan Fazlı Yalçındağ, düzenlemeyle; kanatlı etle kırmızı et karıştırılarak ürün elde edilemeyeceğini belirtti. Yalçındağ, ancak tavuk-hindi eti ya da dana-koyun eti karışımından sosis, salam üretebileceğini dile getirdi.
Düzenlemeyi; 'Türk vatandaşlarına yapılan en hayırlı hizmet' olarak değerlendiren Yalçındağ, meselenin sadece salam, sosis, sucuk meselesi olmadığının altını çizdi. Artık vatandaşların yiyeceği döner, köfte ve sucuğun tadına varacağını vurgulayan Yalçındağ şunları kaydetti: "Vatandaşlarımız artık et yerine döner yemeyecek. Yıllarca 50 adet köfte 3 liradan satıldı. Neden köfte, sucuk ve döner gibi geleneksel Türk damak tadına hitap eden ürünlerimizle oynadılar? Köfteye soya, dönere tavuk kattılar. Halkımız yeni düzenlemeyle artık et yerine ot yemeyecek. Köftenin içerisi tamamen soyadan oluştuğu için vatandaş et yediğini zannediyordu; ancak ot yiyordu. Artık soyayı soya olarak satabilecek, ancak soyayı köfte diye satamayacak. Tatlandırıcılarla et tadı verilerek et diye yediremeyecekler. Mekanik olarak ayrılmış etlerin (kemiğe yapışmış etin mekanik olarak ayrılması) üretimine de izin şartı getiriliyor. Yani vatandaş tavuğun budunu, göğsünü işe yarar tüm yerlerini ayıklıyordu, kalan iskeletini de teknik bir dizi yöntemle temizliyorlardı, buna 'mekanik parçalanmış et' deniliyordu. Bu tür et üretimine de bakanlık izni şartı getirdi.”
Vatandaşların, yasağa rağmen market raflarında karışımlı et ürünü gördüğünde çekinmeden ‘Alo 174 Gıda’ hattını aramalarını tavsiye eden Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkârları Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, yasağın hayvancılık sektörünü de olumlu etkileyeceğini söyledi.
Kaliteli ürünlerin marka olabileceğine dikkat çeken Yalçındağ, “Piyasada karışımlı et ürünüyle uluslar arası marka olmuş bir ürün bilinmiyor. Çünkü, yarısı tavuk eti, yarısı dana etinden yapılan sucuğu döneri ihraç edemezsiniz. Benzeri ürün diye satılan ürünle marka olunmaz. Sucuk, kırmızı etten yapılır. Kırmızı etin benzeri olur mu? Tavuk ve benzeri ürünler diye yıllarca satıldı, oysa tavuğun benzeri olur mu, karışımla ürünle marka olunmaz.” ifadesini kullandı.