Kart kullanıcılarına müjde!

Babacan açıkladı...

Kart kullanıcılarına müjde!

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, son torba kanunun yürürlüğe girmesinin ardından, TCMB'nin ticari kredi kartlarına limit getireceğini; ayrıca ticari kredilerde banka maliyetlerini düşürücü adımlar konusunu gelecek hafta Finansal İstikrar Komitesi'nde (FİK) ele alacaklarını söyledi.

G20 Bakanlar ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı için Moskova'ya gitmeden önce Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Babacan, iç tüketimi artırmaya yönelik adımlardan biri olarak ticari kredi faizlerinde bankaların maliyetlerini azaltıcı adımlar konusunda yapılan çalışmalarla ilgili şöyle konuştu:

"Çalışmalarda ilk etapta göze çarpan, borçlu cari hesap olarak adlandırılan çok kısa vadeli ticari kredilerde faizlerin aylık yüzde 5-6 gibi çok yüksek oranlarda gitmesiydi; bununla ilgili TCMB'ye yetki verdik; TCMB bu yetkisini kullanarak hemen limit getirdi. İkinci bir konu, özellikle esnafın sık kullandığı ticari kredi kartlarının faizleridir. Bununla ilgili TCMB, son torba kanunda TCMB'ye kredi kartı faizlerine limit getirme yetkisini kanun onaylanınca almış olacak ve bu yetki çerçevesinde gerekeni yapacak."

Babacan, bu iki adımın ticari kredilerin ortalama faizinde ciddi bir düşüşü beraberinde getireceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayına bugün gönderilmesi beklenen torba yasa, Banka ve Kredi Kartları Kanunu'nun bazı maddelerinin "tacirlere verilen kurumsal kredi kartlarına" uygulanamayacağı hükmünü düzenliyor.