'Kayıp-Kaçak'ta fiyat eşitleme 2020 sonuna uzatıldı
Elektrik piyasasında Kayıp-Kaçak fiyat eşitleme ve sübvansiyonlar için süreler 2020 sonuna kadar uzatıldı
Elektrik piyasasındaki fiyat eşitleme mekanizmasının uygulanmasına ilişkin süre, ulusal tarife ve ulusal tarifede çapraz sübvansiyon uygulamalarının süreleri uzatıldı.
Konuyla ilgili Bakanlar Kurulu Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.
Buna göre 1 Ocak 2016'da yürürlüğe girecek kararla, Elektrik Piyasası Kanunu'nun ilgili geçici maddesinde yer alan fiyat eşitleme mekanizması ile ulusal tarife ve ulusal tarifede çapraz sübvansiyon uygulamalarının süreleri 31 Aralık 2020'ye kadar uzatıldı.
Ayrıca, yine Elektrik Piyasası Kanunu'nun geçici 6'ncı maddesinde yer alan genel aydınlatma giderlerinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesine konulacak ödenekten ve ilgili belediyeler ile il özel idarelerinin genel bütçe vergi gelirleri payından karşılanması uygulamasına da 31 Aralık 2017'ye kadar devam edilmesi kararlaştırıldı.
Karar ile, abonelerin, elektrik dağıtım bölgeleri arası maliyet farklılıkları nedeniyle var olan fiyat farklılıklarından kısmen veya tamamen korunmasını sağlamak amacıyla getirilen, kayıp-kaçak oranı düşük olan bölgelerden, yüksek olan bölgelere kaynak aktarılmasını öngören "fiyat eşitleme mekanizması" uygulaması 2021 yılına kadar devam edilecek.
Karara göre, ulusal tarifede çapraz sübvansiyon uygulanmasına ilişkin süre de aynı tarihe kadar uzatıldı. Karar çerçevesinde, elektrik piyasasında ilk defa işletmeye girecek üretim lisansı sahibi tüzel kişilere teşvik sağlanmasına ilişkin süre 31 Aralık 2020 tarihine kadar, genel aydınlatma giderlerinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesine konulacak ödenekten ve ilgili belediye ile il özel idarelerinin genel bütçe vergi gelirleri payından karşılanmasına ilişkin süre de 31 Aralık 2017 tarihine kadar uzatıldı.