Kıbrıs'ta ikinci sondaj!

Enerji Bakanı Taner Yıldız, TPAO'nun Kıbrıs'taki arama çalışmalarına bir yenisini daha ekleyeceğini söyledi

Kıbrıs'ta ikinci sondaj!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''TPAO, ruhsat alanıyla ilgili Kıbrıs'ta çalışma alanına bir yenisini daha ekliyor. Orada çalışmaya devam edeceğiz. İnşallah oradan da er ve geç sonuç alacağımıza inanıyorum'' dedi.

Bakan Yıldız, Adıyaman Şambayat-1 kuyusunda yapılan çalışmaları yerinde inceledi, TPAO yetkililerinden çalışmalar hakkında bilgi aldı.

İnceleme yaptığı kuyudan günlük 35 varil civarında ham petrol üretildiğini ifade eden Yıldız, şöyle devam etti:

''Aslında çok mütevazı rakamlar. Bütün bunlar damlaya damlaya büyük göller oluşturuyor. Türkiye'de üretilen ham petrolün miktarı 18 milyon varil civarında. Bunun yüzde 22'lik oranını Adıyaman bölgesinde üretiyoruz. Yani yıllık 3,6 milyon varil civarında. Bunun bugünkü değeri 400 milyon dolar civarında. Yani her yıl Türkiye ekonomisine 400 milyon civarında katkı sağlıyor.

1971'den bu yana Adıyaman'ın Türkiye ekonomisine koymuş olduğu katkı yaklaşık 20 milyar dolar civarında. Damlaya damlaya göl oluyor dediğim konu bu. İlk başta 5-6 bin lira ne işe yarar diye bakabiliriz. Bunların hepsi birikiyor. Bu bölgedeki yaklaşık 500 kuyudan elde edilen toplam gelir 20 milyar dolar civarında.''

Yıldız, petrol arama faaliyetlerini biraz sabırla, biraz da inatla devam ettireceklerini vurguladı. Kendilerine ''Türkiye'nin ihtiyacının hepsini bulabilir misiniz?'' dendiğini belirten Yıldız, belki Türkiye'nin ihtiyacının hepsini bulamayabileceklerini ancak buldukları bir varil petrolün bile değerli olduğuna inandıklarını kaydetti.

"Denizlerdeki çalışmalar devam ediyor''
Sondaj vurdukları bütün kuyularda petrol bulamadıklarını aktaran Yıldız, buldukları petrolü Türkiye ekonomisine kazandırmaya gayret ettiklerini söyledi.

Çalışma yaptıkları sondajlarda işlem tamamlanmadan sürpriz haber vermek istemediklerini dile getiren Yıldız, Kıbrıs'ta yaptıkları çalışmaların devam ettiğini ve orada 3 bin 600 metreye kadar indiklerini, 4 bin metreye kadar ilerleyeceklerini ifade etti.

Kıbrıs'taki çalışmaların sonuçlarını kamuoyuyla paylaşacaklarını anlatan Yıldız, açıklamasını şöyle tamamladı:

''Oradan petrol çıkabilir de çıkmayabilir de. Yeni bir kuyu için anlaşma imzaladık. TPAO ruhsat alanıyla ilgili Kıbrıs'ta çalışma alanına bir yenisini daha ekliyor. Orada çalışmaya devam edeceğiz. Denizlerdeki çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah oradan da er ve geç sonuç alacağımıza inanıyorum.''