Kilometrede 3 kuruş yakıyor

Türkiye yerli otomobil üretmeyi tartışırken Bursa Orhangazi Üniversitesi öğrencileri tarafından geliştirilen, 'Çınar' adı verilen elektrikli otomobil çevre ve bütçe dostu özelliği ile dikkat çekiyor

Kilometrede 3 kuruş yakıyor
Yerli otomobil üretiminin olabilirliğini göstermek amacıyla 1,5 yıl önce çalışmalarına başlanan 'Çınar' projesi, Orhangazi Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği ile Makine Mühendisliği bölümlerinin ortaklaşa çalışması sonucu hayata geçirildi. 8 bin liraya mal edilen elektrikli otomobil, tam dolu şarjla 120 kilometre yol alabiliyor, 100 kilometrede ise sadece 3 lira yakıyor.
Güneş enerjisi ve herhangi bir prizde elektrikle 8 saatte şarj edilen otomobilin geliştirilmesi çalışmaları devam ediyor. Sonraki aşama ise direksiyon ve mekanik aksamı kaldırarak, sanal direksiyon ve doğrudan tekerleklerden tahrik edilebilir bir araç geliştirme. Ayrıca, kaporta fotovoltaik panellerle döşenerek, sıfır maliyetle sürüş planlanıyor.
Orhangazi Üniversitesi Elektrik Elektronik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Kalender, üniversite olarak yerli otomobilin yapılabilirliğini göstermek adına 'Çınar'ı ürettiklerini dile getirdi. Doç. Dr. Kalender, Çınar'ın özelliklerini şöyle sıraladı: "Yaklaşık 14 beygir gücünde DC fırçasız motorla hareket eden bir araç. Yaklaşık 8 saatte akü grubumuz şarj oluyor. Tam şarjda 120 kilometre yol alabiliyor. 100 kilometrelik yol 3 liralık enerji ile kat edilebiliyor. Bizim aracımızda, gazdan ayağınızı çektiğiniz zaman motor olarak alışan tahrik elemanımız bu sefer alternatör olarak çalışıyor ve akü grubumuzu şarj ediyor.
İlerleyen süreçte direksiyonu ve diğer mekanik aksamı tamamen ortadan kaldıracaklarını ifade eden Doç. Dr. Kalender, şöyle devam etti: "Doğrudan tekerleklerden tahrik edilebilir bir araca gitme yolunda çalışmalarımız devam ediyor. Bizim asıl hedeflerimizden bir tanesi, kaportamızı fotovoltaik panellerle döşemek. Yani dışarıdan bakıldığı zaman aracın rengi mavi, siyah ya da başka renkte görünecek ama o kaporta fotovoltaik panellerden oluşacak.
Projede, Yrd. Doç. Emrah Yürükcü ve Yrd. Doç. Cevap Ünal'ın da büyük katkısı bulunduğunu vurgulayan Kalender, "Öğrencilerimizle birlikte yaptığımız Çınar, nihai halini almış bir araç değil. Daha geliştirilmeye muhtaç, bizim için oldukça basit bir prototip şu anda. diye konuştu.
Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ömer Eskidere ise aracın 220 volt elektrikle ve fotovoltaik paneller olmak üzere iki şekilde şarj edilebildiğini ve bütün elektrik prizlerinde şarjın yapılabildiğini ifade etti.
Otomobili kullanan Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü 1. sınıf öğrencisi Merve Bilgiç, aracın kullanımı konusunda şunları söyledi: "Arabanın kullanımı çok kolay. Zaten yarı otomatik. Vitesi ayarladıktan sonra gaz ve frenle kolay bir şekilde sürüşü sağlayabiliyoruz. Direksiyonumuz da güzel. Ve gazdan ayağımızı kestiğimizde kendisi yavaşlamaya, kısa bir süre sonra da durmaya başlıyor. Okul içinde dar bir alanda olduğumuz için pek hız yapmadım. Ama kullanımı çok kolay.