Kişi başı kart borcu 3 bin 727 lira

BKM Genel Müdürü Canko, Türkiye'de kişi başına kredi kartı borcunun eylül itibariyle 3 bin 727 lira olduğunu söyledi.

Kişi başı kart borcu 3 bin 727 lira

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, eylül ayında 35,6 milyar TL bireysel kredi kartı harcaması yapıldığını, 22 milyon kişinin kredi kartına sahip olduğu göz önüne alındığında kişi başı ortalama harcama tutarının bin 616 TL olarak gerçekleştiğini kaydetti.

Geçen yılın eylül ayında kişi başı ortalama harcama tutarının bin 591 TL olduğunu anımsatan Canko, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu yılın eylül sonu itibarıyla bireysel kredi kartı bakiyesi 82 milyar TL tutarında. Gelecek dönem taksitlerini de içeren bu tutar göz önüne alındığında kişi başına borçluluğun 3 bin 727 TL olduğu görülüyor. 2015 yılının aynı döneminde bu tutar 3 bin 677 TL düzeyindeydi. Hem bireysel kredi kartı ortalama harcama tutarının hem de kişi başı kredi kartı borcunun önceki yıla göre aynı seviyede kaldığı göz önüne alındığında, kartlı ödeme sektörü büyümesinin kart kullanıcılarının daha çok harcamasıyla değil, sisteme yeni giren kullanıcılarla gerçekleştiği görülüyor."

HER CÜZDANDA ORTALAMA 2 KREDİ KARTI

Canko, Türkiye'de yaklaşık 22 milyon kişinin kredi kartı bulunduğunu, toplamda 54,4 milyon bireysel kredi kartı olduğunu belirterek, "Bunların da 4,9 milyonunun sanal kart olduğu göz önüne alındığında ülkemizde kredi kartı sahiplerinin, cüzdanlarında ortalama 2,25 kredi kartı taşıdığı ortaya çıkıyor. Bu değer, kart sahiplerinin sağlık gibi acil ihtiyaçlar veya planlanmamış olası yüksek tutarlı ihtiyaçlar için tedbir amaçlı olarak ilave kart taşıdığını, ihtiyaç duymadığı fazla kartları ise kullanmadığını gösteriyor." diye konuştu. Türkiye'de yaklaşık 56 milyon olan yetişkin nüfusun yüzde 40'ının bir ya da birden fazla kredi kartı bulunduğunu, bunun da her 5 yetişkinden 2'sinin kredi kartı sahibi olduğu anlamına geldiğini ifade eden Canko, kredi kartı ile ödeme alışkanlığının kayıt dışı ekonomiyle mücadelede önemli yer tuttuğuna işaret etti.

Canko, geçen yılın aynı döneminde yüzde 38 olan oranın yüzde 40'a çıkmasının, ödemelerin kayıt altına alınması ile ülke ekonomisine olan katkısı dikkate alındığında olumlu bir gösterge olarak göze çarptığını ancak kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında kart sahipliğinin artırılması konusunda daha fazla yol kat edilmesi gerektiğini vurguladı.