Koç gibi çöküşe kazık fren!

Gezi darbesiyle düşen Koç'a dört tekerli destek geldi!

Koç gibi çöküşe kazık fren!
PARALİMANI.COM/ÖZEL ANALİZ

Gezi Parkı olaylarının ardından borsada en büyük darbeyi Koç Grubu şirketleri almış ve grubun sahibi olduğu şirketlerin piyasa değerleri çok sert bir şekilde geri çekilmişti. Fakat bugün borsanın kendine yön aradağı, bir artıya bir eksiye geçtiği saatlerde Koç Grubu'nun otomotiv şirketleri borsada hızla gaza bastı. Tofaş Oto Fabrika hisseleri yüzde 8.11 yükselişle 12.65 TL'ye, Ford Otosan hisseleri ise yüzde 7.09 yükselişle 23.40 TL'ye sıçradı. Türk Traktör hisse senetleri yüzde 7.89 değer kazandı.

Öte yandan bu yükselişe diğer otomotiv sektörü de eşlik ettiği için aslında yükselişin sebebinin otomotiv sektörüyle ilgili bir gelişme olduğunu anlamak zor değildi.


Peki neydi otomotiv şirketlerinin hisselerini bu kadar coşturan?

FED'in parasal genişleme için bir tarih açıklaması, yapılan anketlerde para musluklarının kısılacağı tarih olarak eylülün öne çıkması, bu beklentiyle global bazda dolar kurunun hızla yükselişe geçmesi ve Goldman Sachs ve diğer bazı uluslararası yatırım bankalarının dolar/TL tahminini 2.20 TL'ye yükseltmesi ihracata odaklı otomotiv şirketlerini hızla yukarı çekti. Gezi Parkı olaylarının otomotiv sektörüne de hiçbir olumsuz yansımasının olmadığı açıklaması TAYSAD tarafından dile getirilince Koç'un otomotiv şirketleri borsada günün yükselenleri listesine girdi.

Seans kapandığında ise Ford Otosan'daki yükseliş geri dönmüş ve hisseler yüzde 2.97 değerlenmiş, Tofaş Oto Fabrika'daki değer artışı ise yüzde 7.26'ya çıkmıştı. Türk Traktör hisseleri ise yüzde 5.26 arttı.