Koç ilk kez konuştu: Gezi olayları...
"70 yaşındaki teyze mi Türkiye'ye zarar verecek? Divan'ın kapısı insanlığa açıldı"
Koç Holding Başkanı Mustafa Koç, Gezi Parkı olaylarında Koç Grubu’na yöneltilen eleştirilere ilişkin ilk kez konuştu. Koç Grubu olarak hiç istemeden kendilerini olayların ortasında bulduklarını söyleyen Koç, “Gayet insani bir yaklaşım sergilerken hadise başka mecralar tarafından çok çarpıtıldı. Oraya gelen insanlar arasında 70 yaşında teyze de gördüm, 18 yaşında çocuk da.
Bunlar mı Türkiye’ye zarar verecek” dedi.
Jale Özgentürk'ün Hürriyet'te çıkan röportajına göre KOÇ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Gezi Parkı sürecine ilişkin ilk kez konuştu. Mustafa Koç, Gezi olaylarının global piyasalarda ABD Merkez Bankası’nın (Fed) tahvil alımını azaltma kararına ilişkin sıkıntıların sürdüğü bir sırada Mayıs ayı sonunda hiç beklenmedik bir şekilde patlak verdiğini hatırlattı. Yaşanan gelişmelerle ilgili olarak Mustafa Koç’un, ilk yorumları şöyle: “İleri demokrasilerdeki gösteri hakkı nasıl mevcutsa Türkiye’de dünyanın parçası olacaksa ki ona oynadığımızı biliyorum. Şiddet kullanılmadığı müddetçe, gösteri hakkının doğal olması lazım.” Mustafa Koç, ‘Sizce Taksim’de yaşanan olaylarda 300 aracın yakılması şiddet içermeyen olaylar mıydı?’ sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Oraya gelen insanları gördünüz mü? Sizin benim gibi insanlar. Ellerinde molotof kokteyli olanlardan bahsetmiyorum. Ama hepsinin aynı kefeye konmasını kabul etmiyorum. Kusura bakmayın. 70 yaşındaki teyze de gördüm, 18 yaşında çocuk da. Bunlar mı ülkeye zarar verecek. Bundan vazife çıkartan insanlar tabii ki olmuştur.”
HIÇKIRIK MI ÖKSÜRÜK MÜ
Geçen yıl Mustafa Koç’un gazetecilerle sohbet sırasında kur konusundaki bir iddiayı kaybetmesinden çıkan ve geleneksel hale gelen öğle yemeği, Nakkaştepe’deki holding merkezinde yapıldı. Koç Holding CEO’su Turgay Durak ve Kurumsal İletişim Direktörü Oya Ünlü Kızıl’ın da katıldığı yemekte gündemdeki ekonomik ve siyasi konular konuşuldu. Mustafa Koç, şunları söyledi: “Mayıs’ın ortasına kadar baktığınızda Türkiye’de her şey hakikaten gıpta edilecek durumdaydı. Mayıs başı Londra’ya gittiğimizde ne kadar kapı çaldıysak herkes Türkiye’den övgüyle bahsediyordu. Hala da öyle. Sonra Fed’in açıklamaları geldi. Gelişmekte olan ülke ekonomilerinin neredeyse hepsi kırılganlık gösterdiler. Ama rakamlara baktığımız zaman bizim kırılganlık oranımız diğerlerine nazaran çok daha fazla. Hıçkırık mı öksürük mü tuttu diyeyim artık. Hem siyasi hem özel sektör hem de devlet olarak ona göre yönetmemiz gerektiğini düşünüyorum.”
KUTUPLAŞMA BERTARAF EDİLMELİ
Mustafa Koç, “İç çekişmeleri bırakıp herkesin işine bakması lazım. Beni en çok kutuplaşma endişelendiriyor. Bertaraf edilmesi lazım” dedi. Mustafa Koç, Gezi olayları sırasında Koç Holding ve Divan Otelini hedef alan açıklamalar konusunda bir süre sessiz kalmayı tercih ettiklerini belirterek, şunları söyledi: “Olaylar çok tazeydi ve sessizliğimizi korumamız çok yerinde oldu. Sosyal medyanın çok iyi tarafları var ama diğer taraftan hadise başka yerlere saptırılabiliyor. Ben kendi ağzımdan fabrikaları kapatacağımızı iddia eden haber okudum. Bizim de bu oyunların bir parçası olduğumuz gibi iddialar ortaya atılıyor. İç huzurun, ekonomik ve sosyal istikrarın ülkemiz için ne kadar önemli olduğunu, ülkemizin geleceği için, selameti için iş dünyası bakımından ne kadar önemli olduğunu her fırsatta vurguluyoruz. Hal böyleyken Türkiye’de istikrarı bozacak herhangi bir hareketin içinde Topluluğumuzun yakıştırılmasına müsaade etmeyiz.”
Divan’ın kapıları insanlığa açıldı
GEZİ olayları sürecinde göstericilerin Divan Otel’e sığınmalarıyla ilgili olarak gündeme gelen eleştirilere şöyle cevap verdi: “Maalesef Koç Holding olarak hiç istemediğimiz bir şekilde kendimizi olayların ortasında bulduk. Divan Otelimiz, gayet insani bir yaklaşım sergilerken hadise başka mecralar tarafından çok çarpıtıldı. Korkunç bir bilgi kirliliği, bir dezenformasyon ve teröristlere yardım ediyormuşuz gibi bir hava estirildi. Bizde bundan fevkalade üzüntü duyduk.”
Başbakan’la görüşmedik
MUSTAFA Koç, ‘Gezi olayları sürecinde Başbakan ile bir görüşmeniz oldu mu, randevu istediniz mi?’ şeklindeki soruyu, “Yok olmadı. Zaten kendisi çok yoğundu o dönemde. Kuzey Afrika’ya gitti. Çok sayıda iddia ortaya atıldı” şeklinde yanıtladı.
Suriye krizinde uluslararası kamuoyu ile hareket edelim
SURİYE’deki olaylara ilişkin de değerlendirmede bulunan Mustafa Koç, Suriye’den Türkiye’ye gelen yaklaşık 500 bin kişi için bir sosyal projelerinin olmadığını söyledi. Bu konuda bir talep de gelmediğini söyleyen Koç, “Gelirse çok ciddi şekilde değerlendiririz” dedi. Sıkıntının buradan göründüğü gibi olmadığını da anlatan Mustafa Koç, şunları kaydetti: “Ben Antakya Hatay bölgesindeki bayilerimizden düzenli bilgi alıyorum. Çok ciddi sosyal sorunlar var. Çünkü çocuklar, kadınlar başta olmak üzere hakikaten çok büyük insanlık dramı yaşanıyor. İster istemez Suriye bir iç melesemiz haline geliyor. Ama diğer taraftan da eğer batının bir parçası olarak kendimizi görüyorsak uluslararası kamuoyu ile de birlikte hareket etmek durumundayız.”
Merkez’in hedefi iddialı
ULUSLARARASI piyasaları etkileyecek olan Fed kararlarının Türk ekonomisine etkilerine ilişkin şöyle konuştu: “Fed kararlarıyla ilgili bilançolar bozulacak mı, dalgalanma çok olacak mı bunu bence zaman gösterecek. Psikolojik olarak doların 2 baremini aşmış olması iyi değil. Tekrar geri döndürmek çok zor. Merkez Bankası’nın ise dolarda iddialı bir yılsonu hedefi var. Fed tahvil alımlarının azaltılması ülkemizdeki gidişatı derinden etkiler. Sistem bunun üzerine kurulmuş o yüzden dikkat ederseniz bir anda kırılganlık ortaya çıktı. O bakımdan Türkiye için istikrar çok önemli. Merkez Bankası’nın üzerinde baskı olmaması lazım.”
Karayolu ihalesi iptali ve dolardaki yükseliş
KURDAKİ yükseliş ve Yıldız Holding ile birlikte kazandıkları karayolu ihalesine ilişkin Mustafa Koç’un yorumu şöyle: “Kurdaki yükselişi değerlendirirken, dış borç durumunu ve önceden planlanmış yatırımları düşünmek gerekiyor. Dolayısıyla çok yönlü bir konu. Karayolları ihalesini de düşününce bizim durumumuz biraz farklı oldu. Dolaylı da olsa otoyol ihalesinin iptali bizim dolar konusundaki durumumuzu değiştirdi. Ülker’den Murat Bey’in de geçtiğimiz günlerde bir demecini duydum.”
Kalamış Marina önemli
MİLGEM ihalesinin iptal durumunun Gezi olaylarıyla ilgisi olup olmadığı yönündeki soruya Mustafa Koç şu yanıtı verdi: “Bir tersane sürece dahil olmak istediğini belirterek itiraz etmiş. Gezi süreci ile ilgisi yok. Her değişiklik ya da iptal durumunda ortaya çıkan spekülasyonlara üzülüyoruz. Yatırımlarınızda herhangi bir sapmaya sebep olmuyor. Kalamış Marina da özelleşecek. Kozlarımızı paylaşacağız. Bu kadar senedir oradayız. Manevi olarak çok önemli bir yer bizim için.”
Koç yüzde 4.5 büyüyecek
KOÇ Grubu’nun yüzde 4.5 büyüme hedefi koyduğunu belirten Mustafa Koç, “Hedefimizi tutturacağız. Biz yüzde 4.5 büyürsek ülke de yüzde 3.8 – 3.9 büyür diye düşünüyorum. Bu konjonktürde gayet iyi. Tabii ülkemize daha fazlası kesinlikle gerekiyor. Diğer taraftan cari açık sorunu karşımıza çıkıyor” dedi.
Cizre’de ortak yatırım yapabiliriz
TÜSİAD’ın Cizre’deki toplantısına katıldığı hatırlatılan Mustafa Koç, bölgeye yatırım konusunda, “Halk tarafında büyük ümit var. Kesinlikle birşey yapmak lazım. Biz Divanla ilgili Cizre’de bir planlama yapıyoruz. Başkana da söylemiştim birkaç grup bir araya gelerek hareket de edebiliriz” dedi. Koç, barış sürecine ilişkin ise şunları söyledi: “Kesinlikle bir yerden başlamak gerekliydi. Biz barış sürecini ve barış için atılacak her yapıcı adımı desteklediğimizi beyan ettik. Tabii süreci kamuoyu ve halka iyi anlatmak gerekiyor.”
TÜPRAŞ’ta denetim daha tam başlamadı
KOÇ Holding CEO’su Turgay Durak, Gezi olayları sonrası döneme denk gelen TÜPRAŞ denetimi konusunda, “Vergi incelemesini yürütecek ekip daha yeni belirlendi. Bu sebeple vergi denetimi daha tam başlamış değil. EPDK her zaman marker incelemesi yapıyor. Son çıkan haberler buna dayanıyor” değerlendirmesini yaptı.