Koç'a 3 milyar dolarlık darbe!
O ihalede de safdışı kaldı!
Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK), 26 Aralık tarihli kararıyla, Türkiye'nin en büyük deniz ihalelerinden biri olan Havuzlu Çıkarma Gemisi (LPD) projesinde Sedef Tersanesi'nin seçildiğini duyurdu.
Eylül ayındaki SSİK toplantısında bu karar bekleniyordu ancak karar alınmaması sürpriz olarak nitelenmişti. Teknik olarak ihalenin sonuçlanmasının ardından kararın imza toplanarak tamamlandığı ve 26 Aralık itibariyle gerçekleştiği öğrenildi. İhaleyi kazanan, Metin Kalkavan'a ait tersane, Türkiye'nin projesiyle yakından ilgilenen İspanyol Kamu şirketi Navantia'nın önerdiği Juan Carlos gemisi ile ihaleye katılmıştı. Bu projeye yönelik olarak büyük tersanelerin tamamı ilgi duyuyordu.
Projenin iddialı katılımcılarından Koç grubuna ait RMK ihalede üçüncü sırada kaldı. İkinci sırayı Desan aldı. Sedef ile görüşmeler başarısız olursa ikinci sıradaki Desan ile görüşülecek. Savunma sanayindeki denizcilik projeleri, son dönemin en tartışmalı süreçlerinin yaşanmasına neden oldu. Çok sayıda tersane, savunma projelerinden pay almak için yarıştı. RMK ile görüşmelere başlanan ancak iptal edilen MİLGEM Ada sınıfı 6 adet korvetin üretimi de yaklaşık 3 milyar dolarlık bir projeydi.
HAVUZLU ÇIKARMA GEMİSİ PROJESİ 10 ADET ÇEŞİTLİ TİPLERDE GEMİ-BOT ÜRETİMİNİ İÇERİYOR
Havuzlu Çıkarma Gemisi Projesi kapsamında, 1 adet havuzlu çıkarma gemisi inşa edilecek. Bu gemiler, üzerinde bir adet pist bulunan ve burada helikopter operasyonlarına imkan vermesi yanında uçak taşıyabilmesi nedeniyle de uçak gemisinden sonraki en büyük platformlardan biri olarak dikkat çekiyor. Bir tabur askeri taşıyabilecek kapasitesi olması yanında, çıkarma araçları, tank ve diğer platformlar, küçük gemileri de taşıyabiliyor. LPD'ler barış amacıyla çok sayıda insan ve ürün taşıyabilmesi kapasitesi nedeniyle felaketlere müdahale ve acil tahliye operasyonlarında kullanılıyor.
Proje kapsamında havuzlu çıkarma gemisi yanında 4 adet LCM sınıfı, yük, personel ve platformları taşıyabilecek çıkarma gemisi, 2 adet LVCP yük, personel ve platformları taşıma aracı, 2 adet hızlı RHIB bot ve 1 adet rehberleme amacına yönelik komuta botu inşa edilecek. Savunma Sanayii Müsteşarlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, havuzlu çıkarma gemisinin; Ege, Karadeniz ve Akdeniz harekât alanlarında ve gerektiğinde Hint Okyanusu ile Atlantik Okyanusu'nda kullanılabileceği, ana görev fonksiyonu "Kuvvet Aktarımı ve Amfibi Harekâtı" olduğu belirtildi.
Açıklamada, proje kapsamında inşa ettirilecek ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından kullanılacak gemilere ilişkin şu bilgi verildi: Gemi, idari ve lojistik görev fonksiyonlarına katkı sağlayacaktır. Araç ve personel taşıma kapasitesi, komuta kontrol hizmetleri, gündüz ve gece helikopter harekâtı yapma kabiliyeti, ateş desteği ve acil sağlık hizmetleri imkanı ile deniz gücümüzün dünya denizlerinde temsiline katkı sağlayacaktır. Havuzlu Çıkarma Gemisi, gerektiğinde Doğal Afet Yardım (DAFYAR) görevleri çerçevesinde de kullanılabilecektir. Bünyesinde yer alan tam teşekküllü hastane ve ameliyathane imkânı sayesinde doğal afet yardımı, insani yardım ve mülteci tahliye harekâtları kapsamında tıbbi destek için kullanılabilecektir.
Havuzlu Çıkarma Gemisi Projesi, 22 Haziran 2005 tarih ve 273 sayılı İcra Komitesi Kararı ile başlatılmıştır. Teklife Çağrı Dosyası (TÇD) 22.02.2010 tarihinde yayımlanmıştır.
TEKNİK ÖZELLİKLER
Gemi, su alabilen bir kıç havuza sahip olacaktır ve bu havuza; 1 adet tank taşıma kapasiteli 4 adet LCM veya 1 adet tank taşıma kapasiteli 2 adet LCAC girebilecektir. Gemi ayrıca; 2 adet LCVP, 2 Adet RHIB ve 1 Adet Rehberleme Maksatlı Komutan Botunu bünyesinde taşıyacaktır.