Komşu, IMF ile AB'yi birbirine düşürdü

Yanlış reçete mi uygulandı?

Komşu, IMF ile AB'yi birbirine düşürdü

HASAN HACI

Avrupa Komisyonu, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Yunanistan'ın krizle mücadelede Avrupa Komisyonu, IMF ve Avrupa Merkez Bankası'ndan oluşan Troyka ile mayıs 2010'da varılan ilk memorandum ve acı reçeteye ilişkin hazırladığı rapora birçok bölümüne katılmadığını duyurdu. Euro bölgesi ve Yunanistan'a eleştiriler yönelten IMF, Yunanistan'a yanlış reçete uygulandığını ve hedefinden saptığını kabul etti.

Yunanistan'a kredi veren AB ve IMF arasında görüş ayrılığı gün yüzüne çıktı. Avrupa Komisyonu, IMF'nin Yunanistan'a uygulanan ilk kredi anlaşması programının sonuçlarına ilişkin hazırladığı raporun bir çok bölümüne dair esaslı görüş ayrılığına sahip olduklarını duyurdu.

IMF, raporunda, 2012 yılı yaz döneminde Yunanistan'ın borcuna ilişkin yapılan tıraşlamanın 2010'da yapılması gerektiğini dile getiriyor. Avrupa Komisyonu Sözcüsü Simon O'Connor, bu görüşe temelden karşı olduklarını söyledi. O'Connor, "Böyle bir şey olsaydı, bütün Euro bölgesi istikrarsızlık tehlikesi ile karşılaşırdı." görüşünü dile getirdi.

"IMF'nin raporu, Euro bölgesi ülkeleri arasındaki bağı dikkate almıyor." diyen O'Connor, Yunanistan krizini "zor ve daha önce benzeri görülmemiş" diye nitelendirdi. Sözcü, Avrupa Komisyonu, IMF ve Avrupa Merkez Bankası'ndan oluşan Troyka'nın daha önce olmadığını ve sıfırdan oluşturulduğunu da kaydetti.

Öte yandan Avrupa Komisyonu da Yunanistan ile yapılan ilk kredi anlaşmasının sonuçlarına dair kendi raporunu yayınlayacağı bildirilirken, bunun ne zaman olacağı belirtilmedi.

IMF: YANLIŞ REÇETE UYGULANDI

Wall Street Journal'da yayınlanan rapora göre IMF, Euro Bölgesi ve Yunanistan'daki krize ilişkin yanlış reçete uygulandığı özeleştirisinde bulunuyor. Yunanistan'da kemer sıkma önlemlerinin ekonomiye yaptığı etkilerin iyi öngörülemediği de vurgulanıyor.

IMF'nin raporundan sonra Yunanistan'ın borcunun yeniden silinmesine ilişkin tartışmaların alevlenmesi bekleniyor. Yeni borç traşının yaz sonuna kadar yapılması konusunda adım atılabileceği belirtiliyor. AB ise konunun Nisan 2014'te gündeme alınacağını bildirmişti.

Öte yandan IMF, Yunanistan'ın 2014'te yüzde 0,6'lık bir büyüme gerçekleştireceğine ilişkin öngörüleri doğrulamadı. IMF, 2014'te de Yunan ekonomisinde beklenen daralmanın yüzde 1,4 olacağını öngördü.

(CİHAN)