Komşu'nun krizi bizi pazardan vurdu!

Ayvalık esnafı Yunanistan'ın borç krizinden kan ağlıyor

Komşu'nun krizi bizi pazardan vurdu!

Yunanistan'daki ekonomik krizden, Balıkesir'in Ayvalık ilçesindeki esnaflar da olumsuz etkilendi. Geçen yıla oranla Midilli Adası'ndan gelen turist sayısında düşüş oldu. Özellikle perşembe günleri Ayvalık semt pazarına alışveriş için gelen Yunanlar, ülkelerindeki krizden dolayı ziyaretlerine ara verdi. İlçe ekonomisinin yüzde 40'ının Midilli'den gelenlere dayandığını belirten esnaflar, yerli turistlerle ayakta durmaya çalıştıklarını, yaz sezonu bitince zor günlerin kapıda olduğunu söylüyor.

Ayvalık Esnaf ve Sanatkarlar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Yavuz Tanyeli, yaptığı açıklamada, "Ayvalık çarşısının en eski esnaflarından biriyim. Yunanistan'daki son olaylardan önce pazarda Yunan turistlerden geçilmiyordu. Geçen hafta boyunca Midilli'den gemi çalışmadı. Şu anda da pazarda bir tek Yunan görmek bile zor." dedi. Satışların düşmesinden muzdarip olduklarını dile getiren pazarcılar, Yunanistan'daki olayların ister istemez kendilerini de etkilediğini söyledi. Pazarda bugün en fazla üç dört Yunan turist gördüklerini belirterek, "Gelmiyorlar artık, pazar çok durgun. İstanbul ve Ankara'dan gelen yazlıkçılar sayesinde Ayvalık'ta biraz hareket var. Komşuna bir şey olduğu zaman ister istemez rahatsız oluyorsun. Ayvalık ekonomisinin yüzde 40'ı, Midilli'den gelen turlara bağlı." şeklinde konuştu. Midilli ile Ayvalık arasında yolcu taşıyan tur operatörü Eşref Jale de Yunanistan'daki krizin Ayvalık'ı çok etkilediğini ifade etti. Yunanların, ülkelerinde pahalı olan malları Ayvalık'ta daha ucuza bulduklarını vurgulayan esnaflar, şunları kaydetti: "Midilli Adası'ndan gelenler, bavul ticareti yapıyor. Buradan kazan gibi birçok malzemeleri alıyorlar. Karşıdaki ekonomik kriz, onları haddinden fazla etkiliyor."

Midilli'den gelen Yunan turistler ise kriz dolayısıyla birçok dükkanın kapandığını, ekonominin çok bozuk olduğunu belirterek, "Vergiler çok arttı, cebimizden hâlâ kesintiler var. Bu yüzden ekonomimiz zorlanıyor." dedi.
Çok sayıda Yunan vatandaşı, daha ucuz olduğu için başta giyim olmak üzere çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak üzere Ayvalık'a geliyor. Kuzey Ege Bölgesi'nin turizm merkezlerinin başında olan Ayvalık, Türkiye'nin Midilli üzerinden Avrupa'ya açılan kapılarından biri olma özelliğini taşıyor. İlçe her yıl yaklaşık 45 bin Yunan ağırlarken Avrupa ülkelerinden de on binlerce kişiyi misafir ediyor. Turizm geliri kadar özellikle Yunan turistlerin alışverişleri, Ayvalık ekonomisini ayakta tutmada önemli rol oynuyor. Esnaf özellikle giyim ve gıda alışverişleriyle döviz bırakan Yunan müşterilerinden oldukça memnun. Bazılarının, daha fazla müşteri çekme adına Yunanca öğrendiği bile görülüyor. Perşembe günleri kurulan halk pazarı, Yunanların en çok ilgi gösterdiği alışveriş mekanlarının başında geliyor.