Kötü et kombinaya takıldı!
Tam 7.6 ton et sofraya gelemeden imha edildi
Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü kombinalarında, geçen yıl 7 bin 645 kg standart dışı et imha edildi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer'in soru önergesine verdiği yazılı yanıtta, 2012 yılı içerisinde Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü Diyarbakır Et Kombinası'nda 1.146 kg sığır eti ve 30 kg kuzu eti, Adana Et Kombinası'nda 352 kg sığır eti, Sakarya Et Kombinası'nda 5.902 kg ve Bingöl Et Kombinası'nda 215 kg olmak üzere toplam 7.645 kg standart dışı et imha edildiğini bildirdi.
Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından üretilen et ve et ürünlerinin, kesim öncesi ve kesim sonrası kurum veteriner hekimleri tarafından muayene edildiğini ifade eden Eker, hastalıklı ve ölmüş hayvan etinin piyasaya sürülmesinin söz konusu olmadığını kaydetti.
Eker, Bingöl Kombinası'nın, fiziki ve makine ekipman modernizasyon çalışmalarından dolayı kesimlerini Elazığ'da özel sektöre ait kesimhanelerde, Diyarbakır Kombinası'nın bakıma alınması dolayısıyla Diyarbakır'daki özel sektöre ait kesimhanelerde ve besicilerin mağdur olmalarını önlemek ve yerinde hizmet verilmesi için Kars ve Konya'da kesimler yapıldığını belirtti.
Kesim yaptırılan özel mezbahanelerde, asgari üç veteriner hekimin görev yaptığına dikkati çeken Eker,bunlardan birinin çalıştırılması zorunlu personel (Sorumlu Yönetici) olarak kombina tarafından, birinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı il veya ilçe Müdürlükleri tarafından, birinin de Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü temsilcisi olarak görevlendirildiğini vurguladı.
Eker, Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü'ne ait hiçbir yerde çiftlik bulunmadığını ifade ederek, ''Kuruma ait sadece Kırklareli Lüleburgaz Türkgeldi Tarım İşletmesinde ithal edilen canlı kasaplık sığırların indirildiği ve Sakarya Et Kombinası'na bağlı canlı hayvan padoku bulunmaktadır. Bu padokta bulunan canlı kasaplık sığırlar besi amaçlı olmayıp, kısa sürede kesilerek tüketiciye sunulmaktadır. Padokların denetimini bağlı olduğu kombina müdürlüğü yürütmekte olup, yıllık teftişlerde denetlenmektedir. Bugüne kadar Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü'ne ait herhangi bir işletmede hayvan değişimi veya çalınması söz konusu olmamıştır'' dedi.
74 satış mağazası
Et ve Balık Kurumu'nun yaptığı hayvan ithalatının, 4734 ve 4735 sayılı yasalar çerçevesinde, şeffaf bir ortamda yapıldığını vurgulayan Eker, 2011 ve 2012'de yapılan ihaleler için ithalata açık olan 11 ülkenin büyükelçiliklerinin ve ilgili 79 firmaya davetiye gönderilerek gerçekleştirildiğini bildirdi.
Eker, Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından franchising yöntemiyle ülke genelinde işletilen 74 adet satış mağazası bulunduğunu belirtti.
Bakan Eker, şunları kaydetti:
''Bakanlığımız, canlı hayvan ile sap ve saman ithalatına ilişkin sağlık şartlarını ülkemizin de üyesi olduğu Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatının (OIE) uluslararası standartlarına ve ulusal mevzuatımıza göre belirlemekte olup, ihracatçı ülkelerin bu sağlık şartlarına uymaları halinde ve ülkemiz girişinde yapılan veteriner kontrolleri sonucu uygun bulunmaları durumunda ithalata izin verilmektedir.
Canlı hayvan ithalatında, hayvanlar ihracatçı ülke resmi otoritesi tarafından kontrol ve muayene edilip sağlık sertifikası düzenlendikten ve bakanlığımız tarafından görevlendirilen resmi veteriner hekimler tarafından ihracatçı ülkede teknik ve sağlık şartları açısından ayrıca kontrol ve muayenesi yapıldıktan sonra ülkemize sevk edilmektedir. Ülkemiz girişinde bakanlığımız resmi veteriner hekimleri tarafından tekrar teknik ve sağlık şartları açısından kontrol ve muayeneleri yapılmakta, uygun görülmeleri durumunda ithalatına müsaade edilmektedir. Ayrıca, damızlık ve besilik hayvanlar ithalat öncesi sağlık kontrolleri amacıyla ülkemizde 21 gün süreyle karantina altına alınmaktadır. Hastalık taşıdığı tespit edilen hiçbir hayvanın ülkemize ithalatına kesinlikle müsaade edilmemektedir.
Ayrıca, sap ve saman ithalatında da, ürünler ihracatçı ülke resmi otoritesi tarafından kontrol ve muayene edilip sağlık sertifikası düzenlendikten sonra ülkemize sevk edilmekte, ülkemiz girişinde bakanlığımız resmi veteriner hekimleri tarafından veteriner kontrolleri yapılarak sağlık şartları açısından uygun bulunması halinde ithalata izin verilmektedir. Şap hastalığına yönelik olarak ihracatçı ülkeler ve bölgeleri sağlık statülerine göre sınıflandırılmış olup, ürünlerin geleceği ülkeye göre ısıl işlem veya formalin dumanı gibi ilave tedbirler de uygulanmaktadır.''