Kredi alacaklara kötü haber!

Faizde düşüş beklemeyin!

Kredi alacaklara kötü haber!
PARALİMANI.COM/ÖZEL HABER

Merkez Bankası piyasalara büyük bir sürpriz yaparak politika faizlerini yarım puan (0.5 puan) indirdi. Banka, faiz koridorunun alt ve üst bandını da 0.5 puan düşürdü. Faiz koridorunun alt bandını yüzde 4'e, üst bandı ise yüzde 7'ye indirildi. Merkez'in bu beklentileri aşan faiz haberine bankaların t epki vermesi de gecikmedi. Bankalar da ticari kredi faizlerini Merkez ile aynı oranda 0.5 puan düşürdü. Bankalar mevduat faizlerinde de bezer oranda bir indirim uygulamayı planlıyor. Merkez'in faiz indiriminden sonra vatandaşın asıl beklentisi tüketici kredilerinde faizlerin düşüp düşmeyeceğini noktasında. Anca maalesef vatandaşa bu konuda 'müjdeli' bir haber veremeyeceğiz. Çünkü Merkez'in faiz indiriminini tüketici kredilerine yansıması beklenmiyor. Yani vatandaş konut ve iihtiyaç kredilerinde Merkez'in son yaptığı faiz indiriminin etkisini göremeyecek.

REKABETTEN YETERİNCE DÜŞTÜ!
Konu hakkında görüştüğümüz bankaların bireysel kredilerinden sorumlu üst düzey yöneticileri tüketici kredilerinde düşüş olmayacağını belirtiyor. Merkez'in indiriminin tüketici kredilerine yansımayacak olmasının nedeni ise bireyse kredilerde yaşanan yoğun rekabetten dolayı faizlerin zaten minimum seviyelere inmeiş olması. Şöyle ki, konut kredilerinde aylık faizler ortalama yüzde 0.75-0.80 aralığında seyrediyor. Amcak bu oran ortalamayı yansıtıyr. Bazı bankalar da bu oran yüzde 0.70'e kadar inmiş durumda. Konut krdilerinin ortalama vadesi ise 7 yıldan 9 yıla ulaşmış durumda. İhtyaç kredilerinde de duurm pek faarklı gözükmüyor. 3 yıla kadar olan ihtityaç kredilerinde ortalama aylık faiz yüzde 1.20-1.125 seviyelerinde geziniyor. Maaş müşterisi olunması durumunda ise bu oran yüzde 1-1.10'lara inebiliyor. İhtiyaç kredisi segmentinde yıllık bileşik faizleerin yüzde 13-14'lerr seviyelerine kadar indiği belirten bankacılar bu oranlardan daha fazla aşağı gelmein mevct koşullarda pek mümkün olmadığını belirtiyor.

FONLAMA YAPISI DEĞİŞMELİ
Peki tüketici kredileerinde düşüş hangi koşullarda olacak? Mevduatın ortalama vadesi Türkiye'de hala 50 gün seviyelerinde. Konut kredileerinde ortalama vade 9 yıla, ihtiyaç kredilerinde ise 3 yıla kadar çıkmış durumda. Bankacılar, bu kadar uzunn vadeli kredilerde daha fazla indirme gidilmesinin mevcut fonlama koşulları ile pek mümkün olmadığını belirtiyor. Tüketici kredilerinde yeni bir indirim dalgasının yaşanması için mevduatın vadesinin uzaması ve mevduat faizlerinin daha düşmesi gerektiği belirtiliyor.