Kredi kartı uyarısı!

Bakan Hayati Yazıcı konuştu

Kredi kartı uyarısı!

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kredi kartı çağrısına açıklık getirdi.

Yazıcı, "Sayın Başbakan'ın o ifadesini kullanmayından ziyade ‘bilinçli hareket edin, dikkatli hareket edin, ne aldığınızı ne sattığını bilin, basiretli olun' anlamında: Ben öyle anlıyorum. Başbakan'ın söylemini bir bütün olarak değerlendirdiğimde öyle anlıyorum." dedi.

Tüketici krediler arasında en çok kullanan kredi kartı ile yapılan kredilendirmeler olduğuna işaret eden Yazıcı, bankaların faiz dışı kalem gelirleri sınıflandırıldığında 60'ın üzerinde işlemlerde, değişik isimler altında ücret aldığını dile getirdi. Yazıcı, en son tüketici hukukunun tüm alanlarını düzenleyen bir kanun taslağını Meclis'e sunduklarını aktarıp, kanunla bu sorunların büyük bir bölümünün düzenleneceğini bildirdi.

Yazıcı, Ankara Ticaret Borsası Yönetim Kurulu'nu kabulünde basın mensuplarının sorularını cevapladı. Gazetecilerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün akşam bir iftar programında vatandaşlara kredi kartı kullanmayın yönündeki çağrısına işaret etmesi üzerine Yazıcı, "Ben Sayın Başbakanın o ifadesini kullanmayından ziyade ‘bilinçli hareket edin, dikkatli hareket edin, ne aldığınızı ne sattığını bilin, basiretli olun' anlamında, ben öyle anlıyorum. Başbakanın söylemini bir bütün olarak değerlendirdiğimde öyle anlıyorum." diye konuştu. Yazıcı, şunları ifade etti:

"Türkiye'de 2013 Mayıs sonu itibariyle 56 milyon 361 bin 79 adet kredi kartı piyasada kullanılıyor. Yine 95 milyon 129 bin 839 adet de banka kartı kullanılıyor. Bankaların kullandırdığı kredilere baktığımız zaman, bunların sınıflandırması yapıldığında yüzde 23 dolayında tüketiciler tarafından kullanıldığını görüyoruz. Tüketici krediler arasında en çok kullanan kredi kartı ile yapılan kredilendirmedir. Tüketicilerimiz kredi kartını bir kredi aracı olarak kullanıyor. Bunların da maliyetleri yüksek. Bankaların faiz dışı kalem gelirleri sınıflandırıldığında 60'ın üzerinde işlemlerde, değişik isimler altında ücret alıyorlar."

"BİLİNÇLİ TÜKETİCİ, BASİRETLİ TACİR"

Hiç kimseye yaptığının karşılığını alma gibi bir söylemde bulunamayacağını belirten Yazıcı, her kurumun, her kişinin bir hizmet üretmesi durumunda, bunu hedef kitlesine sunması halinde sunduğu hizmetin karşılığını almasının hakkı olduğunu söyledi. Yazıcı, burada ölçülü olmak gerektiğinin altını çizdi. Yazıcı, ‘bilinçli tüketici, basiretli tacir' vurgusunu yaparak, tüketici yaşamına yetmeyecek, bir refahı yaşayarak onu kredi kartı ile finanse etme yoluna gitmemesi gerektiğine dikkat çekti.