Kreş parası mahkemelik oldu!

Çocuğa bakmak devletin işi değil mi?

Kreş parası mahkemelik oldu!

Hamburg Senatosu, federal hükümet ortaklarının Eyaletler Temsilciler Meclisi'ne getirilen ve anlaşma sağlanamayan 'Çocuk Bakım Yardım Yasası'nı, Federal Anayasa Mahkemesi'ne götürüyor. Hamburg Sosyal İşler Bakanı Detlef Scheele yasanın sosyal durumu iyi olmayan ailelerin kreşlerden uzak kalmasına neden olacağını belirtirken, Eşitlik Bakanı Schiedek de bakım işinin federal hükümetin işi olmadığın dile getirdi.

Hamburg Senatosu, federal hükümetin çocuklarına evde bakmak isteyen ailelere aylık 150 euro ödeme yapılmasını öngören "Çocuk Bakım Yardımı" parasını Federal Anayasa Mahkemesi'ne götürmeye hazırlanıyor.

Cuma günü Eyaletler Temsilciler Meclisi'nde görüşülen yasa konusunda SPD ile Yeşiller tarafından yönetilen eyaletlerin karşı çıkmasıyla anlaşma sağlanamamış, konunun yeniden 'Uzlaşma Komisyonu'nda ele alınmasına karar verilmişti. Anlaşma sağlanması halinde 1 Ağustos 2013'de yürürlüğe girecek "Çocuk Bakım Yardımı Yasası'na" göre iki ve üç yaşındaki çocuklar yuvada yer bulamamaları veya yuvaya gönderilmemeleri durumunda aylık 150 euro'a kadar bakım parası alabilecek.

Hamburg Sosyal İşler Bakanlığı öncülüğünde gerekli hazırlığın yapılması ve mahkemede temsil etmesi için Helmut-Schmidt-Universitesi'nden Prof. Dr. Margarete Schuler-Harms ve Hamburg Üniversitesi'nden Prof. Dr. Arndt Schmehl'i görevlendirildi. Hamburg Sosyal İşler Bakanı Detlef Scheele, uygulanmak istenen bakım parasının modası geçmiş bir aile resmi oluşturduğuna işaret ederek, "Uygulama özellikle sosyal durumu kötü olan ailelerin çocuklarını kreşlerden uzaklaştırıyor. Dolayısı ile bu parayı kreşlerin acil ihtiyaçlarının karşılanması ve iyileştirilmesi için daha iyi kullanabiliriz." dedi.

Hamburg Adalet ve Eşitlik Bakanı Jana Schiedek ise yasanın anayasa aykırı olduğunu savundu. Bir eyalette yapılan bilimsel araştırmaya göre bakım parasından negatif sonuçlar çıktığını kaydeden Schiedek, "Bu tasarı eşitlik içinde yanlış bir sinyal. Nitekim uygulama kadınların yeniden meslek hayatına dönmesini de engeller" ifadesini kullandı. Hamburg'da şu anda 20 bin 300 çocuk kreşte bakılırken, önümüzdeki yıl 1 Ağustos'ta bir yaşından itibaren tüm çocuklara kreş hakkı verilmesiyle bu sayının 21 bin 500 olması bekleniyor.

CİHAN