Kriz sevgililerin çiçeğini de vurdu
Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Bağdatlıoğlu "Geçen yıl Sevgililer Günü'nde 35 milyon dal çiçek ihraç edilmişti, bu yıl 20 milyon dal çiçek gönderilecek" dedi.
Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, geçen yılki Sevgililer Günü'nde 35 milyon dal olan çiçek ihracatının, bu yıl 20 milyon dala düştüğünü belirterek, "Çiçek fiyatlarında da yüzde 30 civarında düşüş yaşandı" dedi.
Bağdatlıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ukrayna ve Rusya'daki kriz nedeniyle çiçek ihracatında önemli ölçüde düşüş yaşandığını bildirdi.
Geçen yıl Sevgililer Günü'nde 35 milyon dal çiçek ihraç edildiğini kaydeden Bağdatlıoğlu, bu yıl 20 milyon dal çiçek gönderileceğini ve yaklaşık 4-5 milyon dolarlık ihracat beklediklerini ifade etti. Bağdatlıoğlu, kriz nedeniyle çiçek fiyatlarında da yüzde 30 civarında düşüş yaşandığına dikkati çekti.
GÜLDE İTHALAT PATLAMASI
Bağdatlıoğlu, dünyaya karanfil ve gerbera ihracatı yapan Türkiye'nin, gülü ise yurt dışından aldığını vurguladı. Gülde ithalat patlaması yaşandığının altını çizen Bağdatlıoğlu, sadece Sevgililer Günü için 3 milyon dal gülün Türkiye'ye girdiğini söyledi.
Yalova, Adana ve Antalya'da gül üretimi yapıldığını ancak yeterli olmadığını belirten Osman Bağdatlıoğlu, "Ülkemizde güle karşı bir ilgi var. Biz karanfil ve gerbera ile dünyanın sevgililerini mutlu ederken, yabancı üreticiler de maalesef bizim sevgililerimizi, aşıklarımızı gülle mutlu ediyor" diye konuştu.
SEKTÖR PAZAR ARAYIŞINDA
Ukrayna, Rusya ve Avrupa'da yaşanan krizler nedeniyle Türk çiçek sektörünün alternatif pazar alanlarına yöneldiğini anlatan Bağdatlıoğlu, özel günlerin, süper marketlerin dışında karnaval ve festivallere yöneldiklerini ifade etti.
Başkan Bağdatlıoğlu, bu doğrultuda Almanya'da bu dönemde gerçekleştirilen karnavala 100 bin buket göndermeyi planladıklarını sözlerine ekledi.