Kupa geri alınır ama el değiştirmez

Talimatlar ne diyor?

Kupa geri alınır ama el değiştirmez
Müsabaka ve Disiplin Talimatı 26-4 ve 35’e göre “Kupa iadesi olur” ancak kupa el değiştirmez Trabzon ve İBB, TFF’ye başvurursa TFF yönetimi karar alsa dahi Tahkim Kurulu kararı bozar.
6 SORUYA 3 UZMANDAN YANIT
1) UEFA, ‘Kararını gözden geçir’ mektubu gönderirse TFF ne yapmalı, minimum ne ceza vermeli, puan silme şart mı?
2) TFF, UEFA’nın isteğiyle kupayı F.Bahçe’den alıp Trabzonspor’a verebilir mi?
3) TRABZONSPOR ve İstanbul Büyükşehir Bld., tescil edilen 2011-2012 sezonuyla ilgili kupa hakkı iddiasında bulunabilir mi?
4) TFF, Futbol Müsabaka Talimatı 26-4 ve Disiplin Talimatı 36 maddesine göre F.Bahçe’nin kupasını elinden alabilir mi?
5) TFF yönetim kurulu F.Bahçe’nin kupasını alırsa Tahkim Kurulu ligi tescil ettiği için kararı F.Bahçe’nin başvurusu halinde tekrar bozar mı?
6) Mevcut talimatlara göre Trabzon ve İBB’ye kupa vermek imkansız ise TFF ve kurullar değişir, yeni TFF ile bu mümkün mü?
UEFA’NIN OLASI MEKTUBU BU İADEDE ROL OYNAR
UEFA şikeden dolayı F.Bahçe’yi 2, Beşiktaş’ı 1 yıl Avrupa’dan men etti, daha önce kulüpleri yapılan soruşturmada suçsuz bulan TFF, “Kararlarımızın arkasındayız” açıklamasını yaptı ve aynı noktada durmaya devam etti. Peki yeni bir UEFA mektubu gelir mi, TFF kararlarını değiştirip tartışma konusu olan kupaları Trabzonspor ve İBB’ye verebilir mi? AKŞAM bunu hukukçulara sordu:
Hukukçular, “Talimatlar muğlak, kupa iadesi mümkün ancak bu eylemi yapmak için ya UEFA’nın olası mektubunda bunu açıkça istemesi gerekir ya da TFF yönetiminin yeniden karar alıp talimatları değiştirmesi şart” ortak görüşünde bulundu.
KARARA İTİRAZ DA YOK
Federasyon cephesi ne diyor?
“Kararlarımızın arkasındayız. Davada yeni delil oluşmamıştır, mevcut deliller vardır. Dolayısıyla yeniden yargılama da söz konusu değildir. Tahkim Kurulu kararı kesin hükmündedir. Anayasa’yla da güvence altındadır. Zira kurulun kararına 7 gün içinde itiraz edilir. O süre de geçmiştir, herhangi bir itiraz yoktur.”
FUTBOL DİSİPLİN TALİMATI
MADDE 35: İKAME ve İLAVE CEZALAR (1)
Disiplin ihlalinin özelliklerine göre, öngörülen cezaya ilaveten ödüllerin iadesi veya para cezası verilebilir.
FUTBOL MÜSABAKA TALİMATI
MADDE 26: MÜSABAKA SONUÇLARININ TESCİLİ (4)
Müsabaka sonucunu etkileme eylemi, müsabakanın sonucunun tescilinden sonra anlaşılsa dahi tescil iptal edilir. Tescilin iptali, kulüplere herhangi bir tazminat ve sair talep hakkı vermez.
TFF STATÜSÜ
Madde 62: Tahkim Kurulu’nun Görev, Yetkileri
3. Tahkim Kurulu kararları kesin ve nihaidir. İdari veya yargısal makamların onayına tabi olmadığı gibi, bu kararlara karşı idari veya yargısal makamlara başvurulamaz.