Kur savaşlarına hazır mısınız?
Fed kararının ardından, global kur savaşları tartışması yeniden alevlendi
Piyasalarda aylık varlık almının aylık 10-20 milyar dolar azaltılacağına dair beklentilerin yoğun olmasına karşın Federal Reserve'in parasal genişlemeyi kısmayacağını açıklaması şok etkisi yarattı. Fed kararının ardından, global kur savaşları tartışması yeniden alevlendi.
Amerikan dolarının değer kaybetmeye başlamasıyla, Avustralya doları, İngiliz poundu ve euronun fırlamasının bölge kurları için risk yarattığı konuşulmaya başlandı. Bazı Analistler, Fed'in kararının diğer merkez bankacılar tarafından, rekabet avantajlarını korumak için kurların devalüe edilmesi olarak okunacağını belirtiyorlar.
Konu hakkında konuşan BK Asset Management Boris Schlossberg Genel Müdürü ''Biz kur savaşında sınırda duruyoruz..Özellikle de eğer Fed Kasım veya Aralık aylarında da varlık alımını azaltmazsa... Diğer G10 ülkelerinin yapması gereken şey bu kurlardaki farklılıkları denkleştirmek yerine buna uyumlu yeni politikalar sağlamak'' dedi.
Global kur savaşlarına yönelik spekülasyonlar ilk olarak Japon yeninin dramatik düşüşüyle başladı ve diğer ülke ekonomilerinden gelen eleştirilere maruz kaldı. Yenin zayıflaması, Japon ihracatçılarını karşılaştırmalı olarak bakıldığında diğer ülkelere göre daha avantajlı hale getirdi. Buna karşın, daha sonra Nisan ayında yapılan G20 toplantısında, Japonya'nın izleyeceği radikal politikaları açıklamasından sonra konu hakkında yükselen sesler biraz daha azaldı.
Perşembe günü, Avustralya doları ralli yaparak 0,95 dolar seviyesinin üstüne çıktı, Sterlin ani bir yükselişle 1,61 dolar olarak Ocak ayından bu yana en yüksek seviyesini test etti, euro ise Şubat ayında beri en yüksek olan 1,35 seviyesini gördü.
IG Piyasa Analisti Evan Lucas merkez bankacıların özellikle de Avustralya Merkez Bankası'nın karşı atağa geçebileceğini söyledi. Lucas,ayrıca ABD Doları'ndaki düşüşün Japonya'nın ekonomiyi hızlandırma planları için de kötü haber olduğunu belirtti.