Kur savaşlarında sıra Euro'da

Merkez bankalarının dünya genelinde kur savaşlarını canlandırması üzerine Financial Times, savaşa girmek üzere sırada euronun olduğunu söyledi.

Kur savaşlarında sıra Euro'da

Dünya genelinde merkez bankalarının para birimlerini zayıflatmasının küresel bir savaşına kan verdiğine dikkat çeken İngiliz Financial Times gazetesi, kur savaşına girme sırasının euroya da gelmiş olabileceğini yazdı.

Merkez bankalarının para politikaları döviz üzerinde niyetlenilmemiş yan etkilere neden olsa, bu hamleler ülkelerin ihracatını ucuzlaştırarak, ekonomileri destekliyor.

Financial Times gazetesi, Japonya Merkez Bankası'nın bu haftaki agresif parasal teşvik hamlesi, Fed'in 3 tur parasal genişleme programı ve İngiltere'nin de sterlinin zayıflığına yarı-resmi bir şekilde onay verdiğine dikkat çekti.

Dolar ve yendeki zayıflamaya karşı Euro Bölgesi'nin dağılma korkularını geride bırakmasının ardından euro ise Temmuz sonundan bu yana yen karşısında yüzde 25, dolar karşısında da yüzde 10 değerlendi.

Lüksemburg başbakanı Jean-Claude Juncker, euronun "tehlikeli bir yükseklikte" olduğunu söylediğinin altını çizen Financial Times gazetesi, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin de yakın zamanda yakın zamanda sözlü olarak euroyu aşağı çekmeye çalışabileceğini, bu olmazsa da faizleri daha da indirebileceğini ileri sürdü.

Ancak AMB'nin mevduat faizlerinin sıfır olmasından ötürü banka bu kez negatif faiz bölgesine girebilir.

Draghi'nin niyetinin henüz belirsizliğini koruduğunu ve euronun uzun vadeli ortalamasıyla uyumlu olduğu ifadelerini hatırlatan gazete, AMB Başkanı'nın henüz eurodaki değerlenme konusunda bir endişesi olmadığını, ancak Draghi'nin önceki "Euroyu korumak için ne gerekiyorsa yapacağı" şiarının gerekli adımları attırabileceğini yazdı.