Kuzey Irak'a Türkiye'den 5'i 1 yerde!

Ziraat, Vakıf ve İş Bankası'nın gollerine Akbank ve Garanti'den kontratakla yanıt geliyor

Kuzey Irak'a Türkiye'den 5'i 1 yerde!

Körfez ve Rus sermayesinin fırsatını buldukça yatırım bombalarını patlattığı Türkiye'de yabancı savaşları yaşanırken, Türk bankaları ise bölgesel güç olmak için harekete geçti.

PARALİMANI.COM/KULİS HABER

Yakın coğrafyada hızla şubeleşen Türk bankalarının yeni savaş alanı ise Kuzey Irak. Özellikle barış süreci nedeniyle Kuzey Irak'ta esen yatırım rüzgarlarını şimdi de iki Türk bankası arkasına aldı.

Daha önce Kuzey Irak'ta şube açan Ziraat Bankası, İş Bankası ve Vakıfbank'tan sonra Türkiye'nin en büyük bankalarından ikisi daha şube açmaya hazırlanıyor.
Akbank ve Garanti Bankası'nın da Kuzey Irak operasyonu için düğmeye bastığı gelen bilgiler arasında.

Bu iki dev bankanın seçtiği kent ise Erbil.

Iraklı otoritelerle görüşmelerini tamamlama aşamasına gelen iki bankanın gizlice yürüttüğü operasyonda artık sona geldiği belirtiliyor.

KUZEY IRAK'A TÜRKİYE'DEN 5'İ 1 YERDE!

Peki bu iki bankanın da Kuzey Irak adım atmasıyla ortaya Türk bankacılık sektörü açısından nasıl bir manzara çıkacak?
Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre şu anda 3 Türk bankası Kuzey Irak'ta 3 şubeyle faaliyet gösteriyor.

İLK GOLÜ ZİRAAT ATTI!

Ziraat Bankası bu bölgeye en hızlı adım atan banka olarak dikkat çekiyor. 2008 yılında Irak'a Bağdat şubesiyle giriş yapan Ziraat Bankası, 2011 yılında ise İş Bankası'ndan 14 gün önce, Vakıfbank'tan ise 2 gün önce Kuzey Irak'taki Erbil şubesini açarak Kuzey Irak'ta bayraktarlık rolünü ele geçirdi. 14 Şubat 2011'de Erbil şubesini açan Ziraat Bankası'nı, 16 Şubat 2011'de Vakıfbank'ın, 28 Şubat 2011'de ise İş Bankası'nın Erbil şubesi izledi.
Böylece Türk bankaları aslında 14 günde Kuzey Irak'taki şube sayısını üçledi.

"ÖNCE AÇAN KAZANIR" KORKUSU

Şimdi ise Garanti Bankası ve Akbank'ın Erbil şubeleri açılış için gün sayıyor.

Garanti Bankası ve Akbank'ın uzun zamandır planladığı 'Kuzey Irak'ta bir şube' operasyonunda süreci hızlandıran en önemli noktanın son yaşanan 'Barış süreci' olduğu tahmin ediliyor. Bölgede ciddi oranda artması beklenen ticaretin bu coğrafyada en önce yer alanları avantajlı hale getireceği tahminleri, iki bankanın yönetiminin bir an önce Kuzey Irak şubesini açmaya zorladığı düşünülüyor.