Maliye Bakanı Naci Ağbal'dan memur yasası açıklaması

Maliye Bakanı Naci Ağbal, tarım arazilerinin satışında parası olmayana 6 yılda faizsiz 12 taksitle ödeme imkanı getirdiklerini açıkladı.

Maliye Bakanı Naci Ağbal'dan memur yasası açıklaması

Maliye Bakanı Naci Ağbal, NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen'in sorularını yanıtladı. Ağbal memur yasası ile ilgili olarak, "Herkes bugün sendikalar da sosyal taraflar da hizmet alanlar da böyle bir reform yapılmasına inanıyor kolay değil ama" diye konuştu.
Gelir beklentisi var mı bu satıştan? Kırsal kesimdeki araziler olduğu için çok fazla bir gelir beklemiyoruz.

Hazine taşınmazlarının satışı bu başlıkla sınırlı değil. Organize sanayi bölgelerinden turizm tesislerine kadar birçok alanda işlem yapılıyor. Hem satış hem irtifa hakkı tesisi yapılıyor. Ne büyüklükteki bir arazi için işlem yapıldı şu ana kadar ve ne kadar gelir sağlandı? Hazine'ye ait taşınmazları çok farklı amaçlarda kullanıyoruz. 2015 yılında yaklaşık 3.1 milyar lira milli emlak arazilerinin satışından gelir elde ettik. 2B arazilerinin satışının yaklaşık 4 milyar lira kaynak topladık. 2016'da 3,7 milyar lira gelir bekliyoruz. Asgari ücret artışı sonrasında hala yanıtı aranan bazı sorular var. Bunların başında asgari ücretlilerin vergi diliminden etkilenip etkilenmeyeceği geliyor. Maliye olarak sizin görüşünüz nedir bu konuda? Asgari ücret yılsonuna kadar 1300 TL olarak kalacak mı yoksa vergi dilimiyle düşüş olur mu? Bu net asgari ücret bekar bir çalışan için 1300 lira. Evli ve 3 çocuklu bir kişinin asgari ücreti 1384 lira oldu. Asgari ücret artışının bütçeye yükü 11.4 milyar lira. Vergi konusunda bir düzenleme yapmak doğru değil. Vergi tarifesi değişecekse belli bir grup için olmaz.

Taşeron işçilerin kadroya alınması konusunda asıl iş-yardımcı iş ayrımı netleşti mi? Buna göre kaç işçinin kadroya alınması söz konusu?

Kadroya alım tam olarak hangi tarihte olur? Yasal değişiklikle ilgili model alternatiflerini hazırladık. İnşallah bu konuda hükümet 21 Mart tarihine kadar düzenleme yapacağımızı açıkladı. Kamuda yardımcı iş olan işleri de tarif etmemiz gerekiyor. Bu konuda kamu kurumlarıyla tüm çalışmayı bitirdik. Bu noktadan sonra işçi ve memur konfederasyonlarıyla görüşeceğiz. Kamuda yardımcı işte çalışanlar için de önemli iyileştirmeler yaptık. Daha önce bir rakam ifade ettim ama kurumların genel değerlendirmelerine bağlı sayılardır. Asli iş ise o zaman diyecek ki bu kişi yaptığı iş itibariyle vatandaşa dönük hizmetin parçası içerisinde dediği zaman asıl iş sayacağız. Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na gönderme aşamasına gelindi. Umuyorum ki bu çalışma da bundan önceki eylemler gibi vaktinde Meclis'e sunulacak.

Memur yasası değişecek mi?

Kamu hizmetleri daha kaliteli olacaksa çalışanla olacak. Kamu yönetim reformuyla kamu personle rejimi reformu birlikte yapılması gereken reform alanı.Hizmeti sunanla alan arasında denge kurmak istiyoruz. Hizmetin kalitesini öne koyan bir çalışma ortamı olacak. Bu reform ülkenin geleceği için önemli bir reform. Herkes bugün sendikalar da sosyal taraflar da hizmet alanlar da böyle bir reform yapılmasına inanıyor kolay değil ama.

Gelir vergisi reformu. Hangi alanlarda istisnalar kalkacak?

2013 yılında Plan Bütçe Komisyonu'na sunuldu. Bu tasarı yatırıma ihracata katkı vermeli kayıtlılığı teşvik etmeli.

Vergi affı olacak mı?

Kesinlikle gündemde bir yeniden yapılandırma yok. Kayıtdışı ekonomiyle daha fazla mücadele edelim.

Makro hedefler... Büyüme ve enflasyon hedefleri öngördüğünüz gibi devam ediyor mu? 2015 yılında inşallah yüzde 4 civarında bir büyümeyi yakalayacağız. Bu global veya küresel anlamda bu kadar sıkıntılı olduğu bir dönemde Türkiye ekonomisi 2015 yılında yüzde 4 büyüdü. 2016 yılında da yüzde 4,5 büyümeyi hedefliyoruz. Büyüme ve enflasyon konusunda koyduğumuz hedeflere varmak için inanıyoruz inanmamız lazım. İnşallah o konuda da hedeflerimizi tuttururuz.