Meclis'te Taksim kavgası!

Gezi parkına Kışla adı altında 10 katlı AVM yapılacağı iddiaları doğru mu? AK Parti Başkanvekili yanıtladı...

Meclis'te Taksim kavgası!

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım ayı toplantılarının birinci birleşimi gerçekleştirildi.

Büyükşehir Belediyesi'nin Saraçhane yerleşkesinde yapılan toplantıda söz alarak gündem dışı önergesi olduğunu belirten CHP Meclis Üyesi Mehmet Yıldız, Taksim'de yapılması planlanan çalışmalara değindi.

Taksim'e ideolojik pencereden bakılmaması gerektiğini belirten Yıldız, ''Çevrede bir avuç yeşil alan yokken, o bölgenin tek yeşil alanı Gezi Parkı'nı inşaata açmak ne için... Kışlanın yeniden ihyası mümkün değildir. Yapılacak taklit binanın kışlanın aslı ile hiçbir alakası yoktur. O halde bu yapı için neden ısrar ediliyor. Dayatmanın nedeni, hem ideolojik hem de duygusaldır'' dedi.

Yıldız'ın önergesine AK Parti İBB Meclis Grup Başkanvekili Ergün Turan, şöyle cevap verdi:

''Taksim Meydanı ile ilgili 'Taksim Kışlası ihya edilsin mi edilmesin mi?' tartışmasına saygı duyulmalıdır. Biz de farklı düşünüyoruz, temelde farklı hassasiyetler taşımıyoruz. Projenin amacı Taksim Meydanı'nı yok etmek değil, daha da halka açık hale getirmektir. Taksim Meydanı'nın Talimhane, Divan Oteli bölümü trafiğin yer altına alınarak tamamen yayalaştırılmasıyla ilgili proje kısmına gelen itirazları anlamakta zorlanıyoruz. 'Taksim Topçu Kışlası marifetiyle Taksim Meydanı'na AVM yapılıyor', '10 katlı AVM yapılacağı' ile ilgili bir haber yayınlandı. Buna en başta karşı olarak biz rey bildiririz.''

Projelerde Topçu Kışlası'nın ihyasının, restitüsyon ve rotasyon olarak yapılacağının yer aldığına işaret eden Turan, projenin 2 katlı, sanat merkezleri, kafeler, 4 bin metresi de bizatihi sanat galerisi olarak planlanmış bir yapı olduğunu anlattı. Turan, bodrumlarda yer alacak alanın da otopark olarak kullanılacağını kaydetti.

Daha sonra oylamaya sunulan CHP'li meclis üyelerinin, ''Mülkiyeti belediyelere ve hazineye ait olup da imar planlarına sosyal kültürel tesis alanı olarak işlenmiş ancak 2004 yerel seçimlerinden bu güne 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliği yapılarak özel, sosyal, kültürel tesis alanı yapılan İstanbul sınırları içindeki yerlerin, hangilerinin belediyenin mülkiyetinde olduğunu, kaç tanesinin hazine mülkiyetinde olduğuna'' ilişkin önergesi oy birliği ile kabul edildi.

CHP'li üyelerden gelen, ''Bazı alanlarda İBB'nin yetkilerinin alınması, Bakanlar Kurulu kararıyla İstanbul'un Avrupa yakasında, 9 bin hektarı havaalanı 29 bin 500 hektarlık alanı yerleşim yeri olarak kullanılmak üzere toplam 38 bin 500 hektarlık alan planlanmak ve imar uygulamaları yapılmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na devredildiği, bu yetkilendirme yapılmadan önce bu alanlarla ilgili her türlü tasarrufa yetkili olan Büyükşehir Belediyesi'nden görüş alınıp alınmadığı, herhangi bir girişimde bulunulup bulunulmadığına'' ilişkin önerge de oylanarak kabul edildi.

Daha sonra, ''Beşiktaş sınırları içindeki Ortaköy Ulus Vadisi imar planlarında bölge parkı olarak planlanan parkın yapımı belirli bir seviyeye geldikten sonra ihalesinin iptal edildiği ve yıllardır atıl bekletildiği, burada bir yürüyüş parkuru yapılması düşünülüp düşünülmediğine'' ilişkin önerge verildi. Bu önerge de oy birliği ile kabul edildi.

''Yıldız Parkı içinde yürüyüş parkuru yapılmasına'' yönelik önerge ve ''siyah renkli naylon torbaların içinde barındırdığı kimyasalların ve mikro organizmaların insan sağlığı açısından ciddi bir tehdit oluşturduğu, şeffaf torbalardan daha ucuz olduğu için bunların tercih edildiği bu kapsamda hangi önlemlerin alındığı, geri dönüşümü teşvik edecek hangi önlemlerin alındığı, toplumsal bilincin oluşturulmasıyla ilgili neler yapıldığı, en uygun koşullar için bir çalıştay düzenlenmesiyle'' ilgili verilen önerge de oy birliğiyle kabul edildi.

İBB Meclisi Kasım ayı toplantılarına yarın devam edilecek.