Mehmet İşler:500 bin kişi işsiz kalabilir

TÜROFED Başkan Yardımcısı ve ETİK Başkanı Mehmet İşler, turizm sektörünün savaş ve terör nedeniyle yaşadığı darboğazı geçmek için yol haritası hazırladıklarını aksi taktirde sektörün 500 bin kişiyi işten çıkarmak zorunda kalacağını belirtti.

Mehmet İşler:500 bin kişi işsiz kalabilir

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı, Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, terör ve savaş algısı nedeniyle turizmde yaşanan kriz sonucu Antalya'da 15 bin işçinin işten çıkarıldığını, önlem alınmadığı taktirde sektörün yüzde 50 daralarak 500 bin kişiyi işten çıkarmak zorunda kalacağını söyledi. İşler, vergide esneklik ve muafiyet, yurtdışı çıkışlara tanıtım harcı, tatil kredisi istedi.

TÜROFED Başkan Yardımcısı ve ETİK Başkanı Mehmet İşler, Ramada Encore Otel'de düzenlediği basın toplantısında turizm sektörünün savaş ve terör nedeniyle yaşadığı darboğazı geçmek için yol haritası hazırladıklarını belirterek, devletten ve yerel yönetimlerden taleplerini aktardı. İşler, uçaklara koltuk desteği verilirken İzmir'e negatif ayrımcılık yapılarak sadece tarifesiz seferlerin desteklenmesini eleştirdi, "Uçaklara koltuk desteği istemiştik. Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal'ın çabalarıyla bu gerçekleşti. İzmir negatif ayrımcılık yapıldı. Antalya ve Muğla'ya hem tarifeli hem tarifesiz seferleri destek verilirken İzmir'de sadece tarifesiz seferlere destek verildi. En fazla tarifeli uçaklarla gelen destinasyon olduğumuz için böylesine bir konjonktürde İzmir'in 6 bin dolarlık uçak ya da koltuk başına verilen teşvikten yararlanmasını istiyoruz" dedi.

İşler, vergi esnekliği isteyerek, "ÖTV, KDV SGK ve kurumlar vergisi için esneklik verilmesi ve vergilerin rakip ülkelerin oranlarına çekilmesini istiyoruz. ÖTV'nin yüksekliği sorun yaratıyor. Ödeme süresi konusunda da esneklik istiyoruz. Vergimizi ödeyeceğiz ama nefes almak için 2016 için esneklik istiyoruz. Bu vücuda göre elbise dikilmesini talep ediyoruz. Üçer aylık dönemlerde ödenebilir ya da 2017 yılında ödemek için taahhüt veririz. Bizim omuzlarımızdaki yükü azaltsınlar. Biz ihracat yapıyoruz. Turizmci ihracatçı sayılmayacak de kim sayılacak? İhracatçının yararlandığı KDV'den muafiyet istiyoruz" dedi.

'AVRUPA'YA TURİST KOTASI KONMALI'

ETİK Başkanı İşler, yurtdışı çıkış harçlarının yükseltilmesini isteyerek, "Bazıları, 'Yurtdışı çıkışlar yasaklansın' diyor ama yasaklarla bir şey olmaz Biz yurtdışı çıkışlara tanıtım harcı ilavesi gelsin ve bakanlıkla eşgüdümle 'ülkeni tanı' kampanyası yapalım. Bu kampanya ile tanıtıma katkı koyalım ve yüzde 15 olan iç pazar oranımızı artıralım. AB'den mülteciler için 3 milyon Euro'luk destek gelecek. Turizmciler olarak nedeni olmadığımız konuların sonuçlarından etkilendiğimiz için o anlaşmanın içine mutlaka madde konmalı. Bu madde Avrupa ülkelerini kapsamalı. Örneğin Almanya'ya denmeli ki 'Bize şu kadar turist göndermelisin.' Bir kereye mahsus para aktarımıyla bu sorun çözülmez. Madem mülteci ve savaş sorunları nedeniyle algımız bozuldu bu yapılmalı" dedi.

'İZMİR HUB OLSUN'

ETİK Başkanı İşler, taleplerini şöyle sürdürdü:

"Turizm sektörü yasasının çıkmasını istiyoruz. Yurtdışı harçlarına ilave gelirse yasadan gelen kaynakla tanıtım meclislerinin kurulmasıyla kendimize ait bütçe istiyoruz. Turizm tahsisli tesislerimiz var. Orman ile Kültür Bakanlığı ve devletten aldığımız tahsis bedellerinin yüzde 50'ye indirilmesini bu yıl hiç alınmamasını istiyoruz. Hibe istemiyoruz, parasal yardım istemiyoruz. Mevzuat, finans tanıtım ve vergisel düzenlemeler istiyoruz. Bankalar Birliği ile görüşülmeli tatil kredisi verilmeli bankalara borcu olan sektörün ötelenmesini istiyoruz. Turizm Teşvik Yasası'nın güncelleştirilmesini istiyoruz. Çünkü 40 milyon turist getiren Türkiye'ye hitap etmiyor. İç pazarın artırılması için çok önemli ses sanatçılarının dizi oyuncularının ve sporcuların Fatih Terim gibi ülkeye mal olmuş kişilerin iç pazarın artırılmasıyla ilgili kamu spotlarının devlet tarafından verilmesini talep ediyoruz. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'dan da 36. projeyi istiyoruz. Türkiye'nin 3. büyük kenti İstanbul ile yarışabilecek kapasitede olan kent İzmir'de 10 milyona yakın kapasitedeki Adnan Menderes Havalimanı dış hatları zarar ediyor. Sizin yapacağınız ve gücünüzün olduğuna inandığımız 36. proje THY için HUB (aktarma merkezi) olsun. Yerel yönetimler de destek vermeli. İzmir'in güvenli ve huzurlu şehir olduğuna dair yurtdışı blogger'lardan tanıtım atağı istiyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Ticaret Odası, İzmir Kalkınma Ajansı destek vermeli. Fuar alanı Gaziemir'e gitti. Kültürpark boş kaldı. Eşgüdümlü olarak buraya kongre merkezi yapılacağı söylenmişti. Arsa değeri yüksek bu yerin atıl kalmasını kabul edemiyoruz. Sektörün krizde olduğu bu dönemde yerel yönetimden destek bekliyoruz."

'EGE'DE 12 BİN YATAK ARZA SUNULDU BİZİM YATAĞA İHTİYACIMIZ YOK'

ETİK Başkanı İşler, basın mensuplarının sorusu üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sektör darboğazda iken yer tahsis ihalesine çıkmasını şöyle değerlendirdi:

"Ege'de 12 bin yatak arza sunuldu. Bu, bugün olan bir şey değil. Şu anda anlık alınmış bir karar değil. Daha önceden alınan kararın açıklanmasıdır. Bizim şu anda mevcut yataklara ve yatırıma ihtiyacımız yok. Mevcutlar yüzde 40'lara kadar düştü. Biz mevcutların doldurulması için destek bekliyoruz. 2016 çok sert geçecektir ama 2017 için iyileştirme umudundayız. 2017 ve 2018 yılında bu kararları turizm sektörü yatırıma dönüştürebilir. Bizim sektör olarak yatırım düşüncemiz yok. Antalya'da 150 bin işçi çıkarıldı. İzmir'den şu ana kadar 2 bin işçi çıkarıldı. Mayıs ayına doğru açılım olmazsa toplam kapasitemizde yüzde 50'sine varan daralma olacak. 500 bin kişi işsiz kalabilir."

Toplantının sonunda İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali (İTEF) Başkanı Mehmet Mollaoğlu ile protokol imzalanarak İzmir Festivali yapılacağı açıklandı.