Merkez Bankası faizleri değiştirmedi
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Şubat ayı toplantısında faiz oranlarında değişikliğe gitmedi.
TCMB Şubat ayındaki kararında faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borçlanma faizini yüzde 7.25, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7.5, koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini yüzde 10.75 seviyesinde tuttu.
PİYASA DEĞİŞKLİK BEKLEMİYORDU
Reuters'ın 17 kurum ile gerçekleştirdiği ankette katılımcıların tamamı TCMB'nin Şubat ayında kısa vadeli faizleri sabit tutmasını bekliyordu. PPK'nın bugün verdiği karar da piyasa beklentilerinin paralelinde gerçekleşti.
Merkez Bankası'nın belirlediği faiz seviyesi tüketici kredilerinden mevduata birçok göstergeyi doğrudan etkiliyor.
MERKEZ BANKASI'NIN KARARI
Merkez Bankası Şubat Ayı Para Politikası Toplantısı sonrasında sonuca ilişkin resmi internet sitesinde yer alana açıklama şöyle;
"a) Gecelik faiz oranları: Marjinal fonlama oranı yüzde 10,75, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25,
b) Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 7,5,
c) Geç Likidite Penceresi faiz oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0, borç verme faiz oranı yüzde 12,25.
Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. Artan jeopolitik risklere karşın Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi güçlenerek sürmektedir. Kurul, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.
Enerji fiyatlarındaki gelişmeler enflasyonu olumlu yönde etkilemeye devam etmektedir. Bununla birlikte, artan maliyet unsurları çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeyi sınırlamaktadır. Bu çerçevede Kurul, ücret gelişmelerinin ve küresel piyasalardaki belirsizliklerin enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları üzerindeki etkileri ile enerji ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki oynaklıkları dikkate alarak, gerekli görülen süre boyunca likidite politikasındaki sıkı duruşun korunacağını ifade etmiştir.
Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir.
Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.
Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır."
MERKEZ ARALIK AYINDA FAİZLERİ DEĞİŞTİRMEMİŞTİ
TCMB Aralık ayında Fed'in faiz artırımı ardından politika faizinde bir artışı beraberinde getirecek bir sadeleşme adımı beklentilerine karşın kısa vadeli faizleri sabit tutarken, küresel para politikalarındaki normalleşmenin başlaması ile birlikte oynaklıklarda gözlenen düşüşün kalıcı olması halinde Ocak ayından itibaren para politikasındaki sadeleşme adımlarına başlanabileceğini belirterek VIX ile MOVE endekslerine işaret etmişti.
DOLAR İLE İLGİLİ ÇARPICI TAHMİN DOLAR İLE İLGİLİ ÇARPICI TAHMİN
Ancak TCMB Ocak ayında da volatilitenin artması nedeniyle pas geçerken, TCMB Başkanı Erdem Başçı, 26 Ocak'ta yılın ilk enflasyon raporunun açıklandığı toplantıda enflasyonla mücadelenin hükümet ile birlikte kolektif çaba ile gerçekleştirilebilecek uzun vadeli ve kademeli bir süreç olacağını belirterek, para politikasında tek faize geçmek için henüz erken olduğunu söylemişti. Mevcut para politikası çerçevesinden "memnun" olduklarını söyleyen Başçı, "Tek faize geçmeli miyiz?... Tek faizin hangi faiz olması gerektiği ve ayda bir değiştirmenin avantaj ve dezavantajlarına baktığımızda henüz değil" dedi.