Merkez Bankası'ndan dövize fren
Merkez Bankası son günlerde döviz kurlarındaki oynaklıkta görülen artış nedeniyle günlük döviz satım ihale tutarını bugünden itibaren 20 milyon dolardan 40 milyon dolara yükseltti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), döviz satım ihale tutarının bugünden itibaren "en az 20 milyon dolar"dan "en az 40 milyon dolar"a yükseltileceğini duyurdu.
TCMB'nin döviz satım ihalelerine ilişkin duyurusunda, "Son günlerde döviz kurlarındaki oynaklıkta görülen artış nedeniyle günlük döviz satım ihale tutarı 9 Aralık 2014 tarihinden itibaren 'en az 20 milyon dolar'dan "en az 40 milyon dolar'a yükseltilecektir" ifadelerine yer verildi.
Dolar son 1,5 ayın en yükseğinde
Küresel piyasalarda dolara olan talebin devam etmesiyle yurt içinde dolar/TL 2,2810'a çıkarak son bir buçuk ayın en yüksek seviyesini gördü.
Cuma günü beklentilerden çok iyi gelen ABD verilerinin ardından 2,26'nın üzerine çıkan dolar/TL, bu haftanın ilk işlem gününde de yükselişini sürdürdü. Güne, bankalararası piyasada güne 2,26 seviyelerinden başlayan dolar/TL, küresel piyasalarda dolara olan talebin devam etmesiyle 2,2810'u görerek 16 Ekim'den beri en yüksek seviyesine ulaştı.
Analistler, hafta boyunca yurt içinde 3. çeyrek GSYH, ekim ayı cari işlemler açığı verisi ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 2015 yılı Para ve Kur Politikası sunumunun açıklanacağını belirterek, beklentilerin oldukça üzerinde gelen ABD tarım dışı istihdam verisinin ardından küresel piyasaların Fed'in 16-17 Aralık'taki toplantısına odaklandığını kaydediyor.
Teknik olarak dolar/TL'de sırasıyla 2,28 - 2,2860'ın önemli direnç seviyeleri olduğuna dikkati çeken analistler, aşağı yönlü hareketlerde ise 2,2640'ın destek konumunda olduğunu bu seviyenin kırılması durumunda iyimser bir havanın oluşabileceğini dile getiriyor.
Öte yandan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) son günlerde döviz kurlarındaki oynaklıkta görülen artış nedeniyle günlük döviz satım ihale tutarının bugünden itibaren "en az 20 milyon dolar"dan "en az 40 milyon dolar"a yükselttiğini duyurdu. TCMB, en az 20 milyon dolarlık döviz satım ihalesini de 40 milyon dolar olarak açtı. Dolar/TL, TCMB'nin duyurusu ve 2,28'in üzerinden gelen kar satışlarının etkisiyle şu dakikalarda tekrar 2,27 seviyelerinde işlem görüyor.
AA muhabirine konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, Japonya ve Çin arasındaki kur dinamikleri nedeniyle TL üzerindeki belirleyici risk faktörünün Fed merkezinden uzaklaştığını söyledi.
Her ne kadar cuma günü ABD'de tarım dışı istihdam güç kazanıp ABD faizlerini yukarı taşısa da Japon Yeni'nin dolar karşısında psikolojik 120 seviyesini geçmesinin TL ve diğer kurlar üzerinde ciddi etkilere sahip asıl belirleyici rolü oynadığını kaydeden Yılmaz, gelecek hafta 17 Aralık Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısına ilişkin karar metninde tahminen "makul süre" ifadesinin yer almayacağını dile getirdi.
Piyasada bu beklentinin şu anda fiyatlandığını vurgulayan Yılmaz, bu nedenle Asya-Pasifik'teki gelişmeleri daha yakından takip ettiklerini kaydetti.
Yılmaz, haftasonu Japonya'da gerçekleşecek genel seçimleri Başbakan Shinzo Abe'nin yeter çoğunlukla kazanabileceğini ve Japon Yeni'nin dolar karşısında 125 seviyesine hareketlenebileceğini ve TL üzerindeki baskının artabileceğine dikkati çekerek, "Bu nedenle Pazar günü Japonya genel seçimlerinin kurlar açısından önümüzdeki çarşamba FOMC toplantısından daha belirleyici olabileceği görüşündeyiz. Avro Bölgesi için Fed benzeri parasal genişleme, Çin için de faiz indirimi beklediğimiz konjonktürde TL'nin da değer kazanması zor gözüküyor."
Bu ay TCMB faiz koridorunda ölçülü bir ayarlama yapabilir
Yılmaz, 2008 yılı başından bu yana Çin Renminbisi'nin Türk lirası karşısında yüzde 125 oranında değer kazandığını ve bu süreçte Çin'de işçilik maliyetlerinin artış göstermesiyle Türk ihracatçıların uluslararası pazarlarda rekabet gücünün arttığını söyledi.
Özellikle tekstil sektörünün Çin'deki kur gelişmelerinden olumlu etkilendiğini ve yeniden canlandığını ifade eden Yılmaz, "Önümüzdeki dönemde eğer Çin Renminbisi beklediğimiz gibi değer kaybetme eğilimine girecekse Türk ihracatçıların rekabet şanslarını koruyabilmeleri için Türk Lirası'nda da kısmi bir değer kaybı gerekebilir" dedi.
Yılmaz, şunları kaydetti:
"Kurun enflasyon üzerindeki olumsuz etkisini göz önüne aldığımızda Merkez Bankası'nın 2,50 – 2,60 sepet kur (1 EUR + 1 USD ortalaması) bandını tercih edebileceği görüşündeyiz. Zaten sepet kur bazında TL'nin 2,53 seviyesine hareket ettiğini görüyoruz. Bu ay Merkez Bankası'nın faiz koridorunda ölçülü bir ayarlama yapması ya da zorunlu karşılıklarda düzenlemeye gitmesini mümkün görmekteyiz.
Bu yönde atılacak adımlar Lira’ya bir miktar değer kaybettirebilir. Şu anda piyasada bunun fiyatlandığı görüşündeyiz. Sene sonunda sepet kur bazında TL 2,55 değerinde oluşabilir. Aynı süreçte avro/dolar paritesi de 1,21 seviyesine doğru çekilirse TL'nin dolar ve avro karşısındaki değerleri sene sonunda sırayla 2,30 ve 2,80 seviyelerinde oluşabilir."
Japon Yeni'nin değer kazanması durumunda Çin Renminbisi üzerindeki baskı azalacağı için TL'nin de 2,55 yerine 2,50 değerine doğru güç kazanma şansı bulacağını öngören Yılmaz, benzer şekilde avro'da da kısmi bir toparlanma yapabileceğini ve avro/dolar paritesinin 1,25 seviyesine doğru hareketlenebileceğini ifade etti.
Yılmaz, böyle bir senaryoda ise Türk Lirası’nın dolar ve avro karşısında yıl sonu değerinin sırayla 2,22 ve 2,78 olabileceğini tahmin etti.