Merkez, faiz indirimine devam etti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, temmuz ayı toplantısında faiz kararını verdi

Merkez, faiz indirimine devam etti

Merkez Bankası (MB) faiz kararını açıkladı.

MB Haziran ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında koridorun üst bandında 25 baz puan indirim yaptı. TCMB, gecelik marjinal fonlama oranını (faiz koridorunun üst bandı) yüzde 9'dan yüzde 8,75'e indirdi.

TCMB geç likidite penceresi borç verme faiz oranını yüzde 10,50'den yüzde 10,25'e indirdi.

Piyasadaki beklentiler darbe girişiminin ardından üst bantta temkinli faiz indirimi olması yönündeydi. Banka, geçen ayki PPK toplantısında koridorun üst bandını 50 baz puan düşürmüştü.

Banka sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyrettiğini, dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyrinin cari dengedeki iyileşmeyi desteklediğini belirtti.

PİYASALARIN BEKLEDİĞİ İNDİRİM

Kararın açıklandığı 14.00'te 2,9740 seviyesinden işlem gören ABD doları faiz kararı sonrası 2,9850'ye kadar dalgalanarak yeniden 2,98'in altını test ediyor. BIST 100 ise saat 14.00'te 77 bin 900 seviyesindeydi karar sonrası 78 bin puanın üzerine çıktı.

"ÇEKİRDEK ENFLASYONDA KADEMELİ DÜŞÜŞ SÜREBİLİR"

TCMB, işlenmemiş gıda ve tütün fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak kısa vadede enflasyonda belirgin bir artış gözlenebileceğine dikkat çekerken çekirdek enflasyonun ise kademeli düşüşünü sürdürmesini beklediğini belirtti.

MB "Bununla birlikte, enflasyon görünümüne dair gelişmeler likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirmektedir" ifadesini kullandı.

Piyasadaki beklentiler darbe girişiminin ardından üst bantta temkinli faiz indirimi olması yönündeydi. Banka, geçen ayki PPK toplantısında koridorun üst bandını 50 baz puan düşürmüştü.

"LİKİDİTE TEDBİRLERİ PİYASALARDAKİ OYNAKLIĞI SINIRLADI"

Duyuruda, sıkı para politikası duruşunun ve alınan makro ihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyrettiği belirtilerek, dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyrinin cari dengedeki iyileşmeyi desteklediği ifade edildi.

İç talebin büyümeye pozitif katkı verirken, Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisinin sürdüğü aktarılan duyuruda, şunlar kaydedildi:

"Bu çerçevede, iktisadi faaliyet ılımlı ve istikrarlı büyüme eğilimini korumaktadır. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir. Yakın dönemde yurt içi gelişmelere bağlı olarak piyasalarda dalgalanmalar yaşanmıştır. Kurul, alınan likidite tedbirlerinin piyasalardaki oynaklığı sınırladığı değerlendirmesinde bulunmuştur.

Ayrıca, sıkı para politikası duruşu, temkinli makroihtiyati politika çerçevesi ve 2015 yılı Ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılması ekonominin şoklara karşı dayanıklılığını artırmıştır. Bu doğrultuda Kurul, para politikası etkinliğine sağladığı katkı da dikkate alınarak, sadeleşme yönünde ölçülü ve temkinli bir adım atılmasına karar vermiştir."

"KISA VADEDE ENFLASYONDA BELİRGİN ARTIŞ GÖZLENEBİLİR"

Duyuruda, Kurulun işlenmemiş gıda ve tütün fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak kısa vadede enflasyonda belirgin bir artış gözlenebileceğine dikkati çektiği belirtildi.

Çekirdek enflasyonun ise kademeli düşüşünü sürdürmesinin beklendiği kaydedilen duyuruda, "Bununla birlikte, enflasyon görünümüne dair gelişmeler likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirmektedir." açıklaması yapıldı.

Duyuruda, gelecek dönemde para politikası kararlarının enflasyon görünümüne bağlı olacağı ifade edildi.

Enflasyon beklentilerinin, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmelerin dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceği bildirilen duyuruda, "Bunun yanı sıra, piyasalardaki gelişmeler yakından takip edilerek gerekmesi halinde finansal istikrarı destekleyici likidite tedbirleri alınmaya devam edilecektir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır. Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır." değerlendirmesine yer verildi.