Merkez faize üstten daldı!

Merkez Bankası, yüzde 90'lık indirim beklentisine karşılık politika faizine dokunmadı. İndirim ise sürpriz bir taraftan geldi

Merkez faize üstten daldı!

Politika faizini yüzde 5.75'te tutma kararı alan Merkez Bankası PPK'sı, borç verme faizi ve repo faizlerini yarım puan indirdi.

Böylece faiz koridorunun alt bandının indirilmesini bekleyen piyasa, Merkez'in koridorun üst bandını indirmesiyle sürpriz yaşadı.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklama şöyle oldu:
Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ile Bankamız bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo–Ters Repo Pazarı’nda uygulanmakta olan faiz oranlarının asağıdaki gibi belirlenmesine karar vermistir:
a) Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 5,75 düzeyinde sabit tutulmustur.
b) Gecelik faiz oranları: Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 5 düzeyinde sabit tutulmus; borç verme faiz oranı yüzde 9,5’ten yüzde 9’a, açık piyasa islemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo islemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 9’dan yüzde 8,5’e düşürülmüştür.

Geç Likidite Penceresi Faiz Oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulmus, borç verme faiz oranı yüzde 12,5’ten yüzde 12’ye düsürülmüstür.

Son dönemde açıklanan veriler, iç ve dıs talep arasındaki dengelenmenin öngörüldüğü sekilde sürdüğünü teyid etmektedir. Yurt içi nihai talep ılımlı seyretmeye devam etmekte, ihracat ise küresel büyüme görünümündeki zayıflamaya rağmen artıs eğilimini korumaktadır. Bu doğrultuda, toplam talep kosulları enflasyondaki düsüsü desteklerken cari islemler açığı kademeli olarak azalmaya devam etmektedir.

Kurul, islenmemis gıda fiyatlarındaki olumlu seyrin katkısıyla enflasyonun yılsonunda Ekim Enflasyon Raporu tahminine kıyasla daha düsük bir düzeyde gerçekleseceğini öngörmektedir. Bununla birlikte, yönetilen/yönlendirilen fiyatlar ve enerji fiyatlarındaki artısların dolaylı etkileri orta vadeli enflasyon görünümü açısından yakından izlenmektedir. Yakın dönemde yasanan gelismeler Türkiye ekonomisine yönelik risk istahının göreli olarak iyilesmesine neden olsa da, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin sürmesi nedeniyle para politikasında her iki yönde de esnekliğin korunmasının uygun olacağı belirtilmistir. Bu doğrultuda, alınan tedbirlerin krediler, yurt içi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri dikkatle takip edilecek, Türk lirası fonlama miktarı gerekli görüldüğünde asağı veya yukarı yönlü ayarlanacaktır.
Kurul, rezerv opsiyonu katsayıları artırılırken faiz koridorunun ölçülü olarak daraltılmasının finansal istikrarı destekleyeceği değerlendirmesinde bulunmustur. Önümüzdeki dönemde, finansal istikrar açısından gerekli görülmesi halinde politika faizinde ve gecelik borçlanma faizinde ölçülü bir indirimin gündeme alınabileceği ifade edilmistir.
Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika durusunu değistirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.