Merkez'den enflasyon açıklaması
Merkez Bankası, yılın ilk üç aylık döneminde çekirdek enflasyon göstergelerinde "bir miktar yükselme" olduğuna dikkat çekti.
Merkez Bankası’nın, Cuma günü açıklanan enflasyon verilerine ilişkin olarak açıkladığı "Enflasyon Gelişmeleri" raporunda, "Mevsimsellikten arındırılmış verilerle enflasyonun üç aylık ortalamalara göre ana eğilimleri incelendiğinde, çekirdek enflasyon göstergelerinin bu dönemde bir miktar yükseliş kaydettiği görüldü. Hizmet enflasyonu ana eğilimindeki yükseliş sürerken temel mal enflasyonu ana eğiliminde de sınırlı bir artış gözlendi" denildi.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, tüketici fiyatları Mart ayında yüzde 1.19 ile beklentilerin üzerinde arttı. Banka ve aracı kurum ekonomistleri yüzde 0.87 - 0.89 artış bekliyordu. Tüketici fiyatlarındaki üç aylık artış yüzde 3.03’e yükselirken, Mart sonu itibarıyla yıllık enflasyon da yüzde 7.61 olarak gerçekleşti. Tüketici fiyatlarındaki 12 aylık ortalamalara göre artış da yüzde 8.70 oldu.
İktisadi kalkınmadaki zayıflamanın etkisi Giyim grubunda yıllık enflasyonun Şubat ayının ardından Mart ayında da belirgin bir azalış kaydettiğinin altı çizilen raporda, "Giyim ve dayanıklı dışı temel mallar grubunda ise fiyatlar aylık bazda son döneme kıyasla daha yüksek bir oranda artış gösterse de, yıllık enflasyondaki kademeli yavaşlama sürdü. İktisadi faaliyetteki zayıflamanın bu dönemde liradaki değer kaybının temel mal fiyatlarına yansımasını sınırladığı gözlendi" denildi ve şu değerlendirmeye yer verildi:
"Enerji fiyatları aylık enflasyonu Şubat ayındaki yükselişin ardından Mart ayında yüzde 1.60 arttı. Bu gelişmede, liradaki değer kaybına ve uluslararası petrol fiyatlarındaki gelişmelere paralel olarak sırası ile yüzde 3.29 ve yüzde 6.38 artan akaryakıt ve tüpgaz fiyatları temel belirleyici oldu. Sonuç olarak, yıllık enerji enflasyonu yüzde 0.19’a yükseldi."
Taze meyve-sebze ve kırmızı et fiyatları Mart ayında gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık enflasyon 0.42 puan artarak yüzde 14.12’ye ulaştığı belirtilen raporda, "Bu gelişmede yıllık enflasyonu yüzde 17.93’e ulaşan işlenmemiş gıda grubu fiyatları belirleyici oldu. Mevsimsellikten arındırılmış veriler işlenmemiş gıda fiyatlarında yılın ilk iki ayında kaydedilen yüksek artışların, Mart ayında güçlendiğine işaret ediyor. Bu dönemde taze meyve-sebze ve kırmızı et fiyatlarındaki olumsuz seyir sürdü" saptaması yapıldı ve şöyle devam edildi:
Patates fiyatlarındaki artış yüzde 21.25 "Buna ek olarak patates fiyatlarının aylık bazda yüzde 21.25 artması ile bu kalemdeki yukarı yönlü eğilim güçlenmiştir. Diğer taraftan işlenmiş gıda grubunda yıllık enflasyon Mart ayında yavaşladı. Bu gelişmede, fiyatları bu dönemde yatay seyreden ekmek ve tahıl ürünleri etkili olurken, ekmek ve tahıl dışı gruptaki aylık artış eğilimi, işlenmiş et ürünleri ile zeytinyağı fiyatlarında belirgin olmak üzere, grup geneline yayılarak sürdü."