Mersin'de 80 bin konuta yıkım riski

Kıyı kanunu çıkmazsa konut ve turizm tesisleri yıkılabilir

Mersin'de 80 bin konuta yıkım riski

Erdemli'de Kaymakam İbrahim Özefe başkanlığında yapılan 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı toplantısında belde belediye başkanları, öncelikli olarak kıyı kanunun bir an önce çıkarılmasını istedi.

Erdemli'ye bağlı belde belediye başkanları ile sivil toplum örgütü yöneticilerinin katıldığı toplantıda söz alan Tömük Belediye Başkanı Derviş Yıldırım, sadece Mersin'de 80 bine yakın konut ve turizm tesisinin kanundan dolayı yıkım tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu kaydetti. Vatandaşın devlete güvenip konut edindiğini, ancak problemin büyüklüğü nedeni ile çözümsüzlük ile baş başa kaldıklarını söyleyen Yıldırım "Bölgemizde kıyı yoğunluğu çok fazla. İnsanlar devlete güvenip ev almış, ruhsat verilmiş ama şu anda yıkım kararı ile mağdurlar. Bu şekilde olunca vatandaşın devletine olan güvenini sarsmış oluyoruz." dedi.

Kocahasanlı Belediye Başkanı Kerim Köken ise "Antalya'da insanlar denizin içine mendirekler dikip, restoran yapıyor. Biz yaklaşacak olsak mahkemelik oluyoruz. Derdimiz kıyı kanunu. Büyükşehir, ilçe ve belde belediyeler hep mahkemelik. Bu şekilde turizm olmaz." diye konuştu.

Kıyı kanunun beldelerin yanı sıra, ilçe ve illerin gelişimine de büyük engel teşkil ettiğini savunan Köken "Bu konunun 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı dahilinde çözüme kavuşturulmasını bekliyoruz. Antalya'nın önü açılırken, burada niye kapanıyor anlamış değiliz. Kuzeyimiz makilik alan, güneyimiz deniz, bizler ortada sıkışıp kaldık. Bu ortamda gelişimden söz edilemez." şeklinde konuştu.