Milyar liralar uçuştu!

Devlet katkısı yaradı...

Milyar liralar uçuştu!

Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) verilerinden derlenen bilgilere göre, haziran sonu itibarıyla sistemde biriken fon tutarı 23 milyar liraya çıktı. Fon tutarı geçen yılın haziran ayı sonundan itibaren yaklaşık 6 milyar lira artış gösterdi.

Bu yılın ocak-haziran döneminde sisteme katılanların sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 arttı ve 3 milyon 688 bin 127 bin kişiye yükseldi.

GENÇLERİN İLGİSİ BÜYÜK
Yaş dağılımı açısından bakıldığında haziran ayı sonu itibarıyla sistemdeki katılımcıların yaklaşık yüzde 42'si 18-34 yaş arası gençlerden oluştu. Söz konusu gençler içinde 25-34 arası yaştaki katılımcıların oranı yüzde 35,5, 18-24 yaş arasındakilerin oranı de yüzde 6,2 olarak hesaplandı. Bu iki grubu sırasıyla 35-44 (yüzde 33,85), 45-55 (yüzde 19,47) ve 56 yaş ve üzerindeki (yüzde 4,89) katılımcılar takip etti.

Katılımcıların yerleşik olduğu illere bakıldığında yüzde 31 ile İstanbul bu anlamda ilk sırada yer alırken, bu ili Ankara (yüzde 9,4) ve İzmir (yüzde 7,8) izledi.

DEVLETTEN 482 MİLYON LİRALIK KATKI
Bu yılın başında uygulanmaya başlanan devletin sisteme yeni katılanlar için yüzde 25 katkı payı uygulaması da katılımcı sayısındaki artışta etkili oldu. Buna göre geçen yılın ilk 6 ayında sisteme 202 bin 636 yeni katılım gerçekleşirken, bu yılın aynı döneminde katılanların sayısı 559 bin 997 kişi oldu. Devletin sağladığı katkının tutarı da 482 milyon lira olarak kayıtlara geçti.

GEÇEN YILIN TAMAMINDAN DAHA FAZLA KATILIM
Yılın 6 ayına ilişkin gerçekleşmeler hakkında değerlendirmelerde bulunan EGM Başkanı Mehmet Bostan, sisteme getirilen değişikliklerin ve özellikle devlet katkısının etkisiyle sisteme katılımların hızlandığını söyledi.

Devlet katkısı tutarlarının katılımcı hesaplarına aktarılmasının sistemi daha da cazip hale getirdiğini belirten Bostan, "Yüzde 25'lik devlet katkısının, BES'in yatırım araçları içerisindeki potansiyelini giderek artıracağını düşünüyoruz" dedi.

Bu yılın ocak-haziran döneminde net katılımcı sayısının yaklaşık 560 bin kişi arttığını anlatan Bostan, dolayısıyla sektörün daha yıl ortası olmasına karşın geçen yılın tamamında gerçekleşen katılımcı sayısını geride bıraktığına işaret etti.

Toplam katkı payının geçen yılın ocak-haziran dönemine kıyasla yüzde 65 artarak artışla 3 milyar lira civarında gerçekleştiğini kaydeden Bostan, toplam katkı payı tutarının 19,2 milyar lirayı aştığını dile getirdi.

"DEVLET KATKISI İŞTAH KABARTIYOR"
Sisteme daha çok çalışan kesim rağbet gösterirken, devlet katkısı ile sistemin tabana yayıldığını ve her kesimden bireyin sisteme olan ilgisinin giderek arttığını belirten Bostan, yüzde 6,26 olan 25 yaş altı katılımcı oranının gençleri tasarruf etmeye yöneltecek ciddi adımlara ihtiyaç duyulduğunun göstergesi olduğunu söyledi.

Yıl sonu katılımcı ve fon tutarı beklentilerini de paylaşan Bostan, "hiçbir yatırım aracında olmayan yüzde 25'lik devlet katkısının, katılımcıların BES'e olan iştahını kabarttığını" ifade ederek, "BES'in giderek tasarruf aracı olmanın yanı sıra yatırım aracı olarak da tercih edilmeye başlandığı düşüncesindeyiz. Yeni getirilen teşviklerin yastık altı tabir edilen birikimlerin finansal sisteme aktarılmasında önemli bir işlev göreceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

Yılbaşında 4 milyon olarak tahmin edilen bu yıl için öngörülen katılımcı sayısının 4,2 milyon civarında olacağını tahmin ettiklerini anlatan Bostan, fon büyüklüğünün de 30 milyar liraya yaklaşmasını beklediklerini sözlerine ekledi.