Milyon dolarlık vurgunda yine aynı Türk!

DÜnyanın en büyük kurumlarının başını yakan insider trading skandalında yine onun ismi gündemde

Milyon dolarlık vurgunda yine aynı Türk!

Borsalardaki en büyük suçlardan biri olan içeriden öğrenenlerin ticaretiyle ilgili skandallar dizisinde her yeni gün farklı bir ayrıntı ortaya çıkıyor.

Dünyanın en büyük aracı kurumlarının başını yakan skandalda bir Türk'ün ismi ise gündemden bir türlü düşmüyor.
Piyasaları düzenleyen kurumlar tarafından insider trading skandalına yönelik yapılan açıklamalarda JP Morgan Cazenove fiyat hassasiyetini defalarca gözardı ederek insider trading yapmakla itham ediliyor. Bu kurumun mahkeme tarafından suçlu bulunan çalışanı Richard Joseph’ın yedi farklı olayla bağlantısı tespit edilmiş ve Joseph 4 yıl hapse mahkum edilmişti.

Joseph gizli bilgileri paylaşmak ve fiyat hassasiyetini göz ardı etmekle suçlanırken kendisine bilgi veren ise daha önce de ismi geçen Ersin Mustafa çıktı.

JPMorgan’da çalışan Ersin Mustafa ve UBS’te görevli Ali Mustafa kardeşlerin de aralarında bulunduğu 6 kişi, 2006-2008 yılları arasında henüz kamuoyuyla paylaşılmamış ve fiyata-duyarlı bazı şirket bilgilerini, borsa simsarlarına satmakla suçlandı.

4 buçuk ay süren davada; 1.09 milyon dolar kazandıran insider trading işinin mağdurları arasında Reuters, Vega Group, Premier Oil ve Thus and Enodis gibi şirketler olduğu ortaya çıktı.

Ali Mustafa, üç yıl dört ay hapis cezasına çarptırılırken, kardeş Ersin Mustafa’nın Kuzey Kıbrıs’ta olduğu tahmin ediliyor. Ceza alan diğer isimler arasında Pardip Saini, Paresh Shah, Neten Shah, Bijal Shah ve Truptesh Patel bulunuyor.