Milyoner Türkler'e hız limiti!

Ferrari, Lamborghini, Maserati satışlarında sert düşüş!

Milyoner Türkler'e hız limiti!
Paralimani.com/ÖZEL ANALİZ

2012 yılı yerli otomobil tartışmalarıyla sona eriyor.
Fakat Otomotiv Sanayicileri Derneği'nin kasım ayı raporuna bakılırsa Türkiye, o babayiğiti ararken piyasadaki ithal araç yerli üretim oranı yüzde 70'in de üzerine çıktı. Özellikle Avrupa'ya otomotiv ihracatının aldığı ağır darbeye karşılık ithal araç satışlarında düşüş, hiç de fazla olmadı.

Fakat ithal araç satışlarında özellikle yeni ÖTV düzenlemelerinden sonra bir denge değişimi yaşandı.

2011 yılının tamamında satılan Porsche adedi 442'yken bu yılın ilk 11 ayında bu rakam 411'e geriledi. Aynı dönemde satılan Jaguar adedi 168'den 69'a, Ferrari adedi 23'ten 13'e indi. Maserati satışları 24'ten 13'e, Aston Martin satışları 20'den 8'e, Lamborghini satışları 6'dan 2'ye geriledi. Bu dönemde aynı segmentte tek artış gösteren marka ise Bentley oldu. 2011 yılının tamamında 10 adet Bentley satılırken bu yıl ilk 11 ayda 17 adet Bentley satıldı.

Orta gelir grubuna hitap eden segmentlerde ise Volkswagen fırtınası esiyor. İthal Ford, Opel satışları gerilerken ithal üretim Volkswagen ve Dacia satışlarında halen artış yaşanıyor.
Hyundai de ithal araç satışlarını yükselten bir diğer marka oldu. Öte yandan Chevrolet, Nissan, Toyota, B.M.W satışlarında sert düşüşler yaşandı.