Moody's Türkiye'nin notunu artıracak mı?
Gözler kredi derecelendirme kuruluşu Moodys'in cuma günü yapacağı değerlendirme toplantısına çevrildi.
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in cuma günü yapacağı değerlendirme öncesi Türkiye'nin kredi notunda ve görünümde herhangi bir değişiklik beklemeyen ekonomistler, gelecek dönemde pozitif aksiyonlar alabileceğini öngörüyor.
Ekonomistler, Moody's'in cuma günü yapacağı değerlendirme öncesi beklentileri değerlendirdi.
Odeabank Ekonomik Araştırmalar Müdürü İnanç Sözer, geçen hafta Moody’s’ten gelen açıklamalara bakılırsa, ironik bir şekilde görece negatif söylemin bu hafta da korunacağını ifade etti.
Sözer, 2010 sonundan bu yana uygulanan Sürdürülebilir Ekonomiye Geçiş Programı’nın faydaları gözlenmeye devam ederken, son beş ayda petrol fiyatlarındaki yüzde 40’lık düşüşün ardından makroekonomik istikrarın belirgin bir şekilde iyileştiğinin açıkça görülmesine karşın kredi derecelendirme kuruluşlarının bu negatif tutumlarını anlamakta güçlük çektiğini vurguladı.
İnanç Sözer, "Bununla birlikte önümüzdeki görünür gelecekte negatif bir aksiyon alamayacaklarını, aksine zamanla ekonomik verilerin beklentilerimizle uyumlu bir şekilde iyileştiği ortaya çıktıkça, pozitif aksiyonlar alacaklarını tahmin ediyoruz" dedi.
Türkiye'nin 2013’te ana ekonomik sorunu olan cari açığını milli gelire oran olarak yüzde 7,9'dan 2014’te yüzde 5,5’lere, 2015’te ise yüzde 4’lere çekmeyi başaracağını dile getiren Sözer, 2014’te yüzde 9 olan enflasyonun ise 2015’te yüzde 6’ya ineceğini öngördüklerini dile getirdi.
Makroekonomik istikrarda bu görünümün iyileşmesiyle finansal piyasalardaki risk priminin de iyileştiğini ifade eden Sözer, şunları kaydetti:
"Eylül sonunda 208 olan 5 yıllık kredi temerrüt takası primi (CDS) dün itibarıyla 160,85 ile 28 Haziran 2013 tarihinden bu yana en düşük seviyeye geriledi. Ekonomist bakış açısıyla, risk primindeki bu iyileşmenin kredi derecelendirme kuruluşlarını da söylem hatta aksiyon olarak pozitife çevirmeleri gerektiğini düşünüyoruz. Dolayısıyla bir nebze ön yargının sonucu olan mevcut yorumlarının önümüzdeki dönemde olumlu yönde düzeleceğine inanıyoruz."
2015'te not ve görünümde değişiklik
TD Securities Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Christian Maggio ise Moody's'in Türkiye'nin negatif olan görünümünü durağana çıkarma ihtimalinin az olduğunu belirtti.
Nisan ayında Moody's'in Türkiye'nin kredi notu görünümünü "durağan"dan "negatif"e çevirdiğini, notunu ise "Baa3" olarak teyit ettiğini hatırlatan Maggio, Moody's'in 2015 yılında Türkiye'nin notu ve görünümünde değişikliğe gidebileceğini ifade etti.
Moody's'in genel seçimlerden sonra Türkiye'nin notu ve görünümünü değerlendirebileceğini dile getiren Maggio, seçimlerden sonra siyasi istikrarsızlık olması ve makroekonomik verilerin kötü gelmesi halinde Türkiye'nin notunun yatırım yapılabilir seviyenin altına indirilebileceğini savundu.
Berenberg Türkiye Ekonomisti Wolf-Fabian Hungerland ise Moody's'in Türkiye'nin notu ve görünümü üzerinde herhangi bir değişiklik yapmayacağını, yüksek dış kırılganlığın Moody's'in değişikliğe gitmemesinin en önemli sebeplerinden biri olacağını belirterek, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'yla (TCMB) hükümet arasında yaşanan faiz tartışmasının da önemli nedenler arasında yer alacağını iddia etti.
Kredi notu görünümü negatifte
Türkiye'nin kredi notuna ilişkin 8 Ağustos 2014'te herhangi bir güncelleme yapmayan Moody's, söz konusu tarihte yaptığı açıklamada, "Ülke notu takviminin, potansiyel hareketlere ilişkin sadece gösterge tarihler olduğunu dikkat alınız" ifadelerini kullanmıştı.
Moody’s, en son 11 Nisan 2014 tarihinde Türkiye'nin kredi notu görünümünü "durağan”dan, "negatif"e çevirirken, "Baa3" olan kredi notunu teyit etmişti.
Nisan ayındaki açıklamasında Moody's, Türkiye’nin not görünümünün "negatife” çevrilmesine gerekçe olarak, "Yabancı ve yerli yatırımcının güvenini olumsuz etkileyen, artan politik belirsizliklerin ve düşük küresel likidite koşullarının itici rol oynaması ve Türkiye’nin dış finansman pozisyonundaki baskıları" göstermişti.
Kredi derecelendirme kuruluşu, "Yakın vadede yavaşlayan bir ekonomik büyüme çerçevesi içerisinde, orta vadeli büyüme konusundaki belirsizlik" olduğunu belirtirken, "Büyümeyi artırıcı yapıcı yapısal reformlar, yerel politik türbülansa eşlik edebilecek, daha belirsiz bir politika ortamı içerisinde azalış gösterebilir" ifadesini kullanmıştı.
Moody’s, Türkiye’nin kredi notunun "Baa3" olarak korunmasına gerekçe olarak ise, "Hükümetin güçlü mali ölçütleri, son yıllarda görülen borcun gayrisafi yurt içi hasılaya oranının kapsamlı azalışı, döviz cinsinden borçlanmadaki azalış ve uzayan borç vadesi yapısı" olarak sıralamıştı.
Moody's, 16 Mayıs 2013’te ise Türkiye’nin kredi notunu yükselterek "yatırım yapılabilir" ülkeler kategorisine çıkarmıştı.