Muhtar Kent'ten 1 trilyonluk uyarı
Coca-Cola Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Muhtar Kent, 10 yıl içinde 1 trilyon cihazın internete bağlı olacağını, ticaretin bu yolla yapılacağını ve bu nedenle herkesin mobil webe odaklanması gerektiğini söyledi
Coca-Cola Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Muhtar Kent, 10 yıl içinde 1 trilyon cihazın internete bağlı olacağını, ticaretin bu yolla yapılacağını ve bu nedenle herkesin mobil webe odaklanması gerektiğini söyledi
Muhtar Kent: 10 yıl içinde 1 trilyon cihaz webe bağlanacak ve ticaretin her şeyi internet ile yapılacak
Coca-Cola Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Muhtar Kent, herkesin mobil webe odaklanması gerektiğini belirterek, "Mobil webin hızlanması, internetin hızlanması, bugünün uzmanları 2025 yılında 1 trilyon cihazın webe bağlı olacağı düşünüyor. Ticaretin her şeyi bu yoldan olacak" dedi.
G20 Genç Girişimciler İttifakı Zirvesi'nin "Girişimcilik: G20 ve B20 Gündeminde İlk Defa" başlıklı oturumunda konuşan Kent, sözlerine Hakkari'nin Dağlıca bölgesindeki terör saldırısını lanetleyerek başladı. Salonda bulunan genç iş adamlarının dünyanın farklı ülkelerinden geldiklerini dile getiren Kent, "Dinamik genç girişimcilere 'hoşgeldiniz' diyorum. Sizler hem hayal gücüne sahipsiniz. Aynı zamanda yapıyor, başarıyor ve her gün fark yaratıyorsunuz. Güç sizin elinizde. İşlerinizle çok olumlu bir etki yaratıyorsunuz. Sayısız insanın hayatını etkiliyorsunuz. Bu etki gelecekte de devam edecek" diye konuştu.
Kent, genç girişimcilerden "hiçbir zaman kendi güçlerini sorgulamamalarını, güçlerinden endişe etmemelerini" isteyerek, onların büyük bir ekonomik faaliyet içinde bulunduğunu, zenginlik ve istihdam oluşturduğunu, sosyal ve ekonomik alanda adalet sağladığını, yaptıkları her işte olumlu katkılar sunduklarını anlattı. Kendi işinin "tüketiciyi tanımak" olduğunu dile getiren Kent, "Tüketiciyi tanımak, tüketiciyi etkileyen trendleri bilmek zorundayız. Tüketicinin istekleri daima önemli olmuştur bizim için. Tüketici ile çalışan şirketler 21. Yüzyıl tüketici görüşlerine hazır olmalı" ifadelerini kullandı.
"OLANLARI DEĞİL OLACAKLARI BİLMELİSİNİZ"
Kent, piyasalarda şu anda neler olduğunu değil olacakları bilmek gerektiğini belirterek, teknolojinin tüketicinin bir sonraki isteğini anlamalarına yardımcı olduğunu söyledi. "Tüketicinin özel isteklerini de gözden kaçırmamamız gerekiyor. Bunları yaparsak gerçek ve sürdürülebilir bir rekabetçi avantaja sahip olabiliriz" diyen Kent, pazarlamanın hızla değiştiğini ve geliştiğini aktardı. Kent, markaların bugün artık monolog içinde olmadığını, tüketiciyle sürekli konuşması lazım gelen markaların onlarla diyalog kurması gerektiğini ifade etti. Markanın monolog ilişkisinin tüketiciden gelen mektupla, twitle, e-posta ile kesintiye uğrayacağını dile getiren Kent, önceden ürün hakkında iyi bir dağıtım ve Reklam sayesinde tüketiciden olumlu tepki alınabildiğini bildirdi.
Kent, "Bu dünün modeliydi. Artık yeni bir iş modeli var. Olumlu tüketici ifadelerini siz oluşturmalısınız. Tüketici sizin markanızdan, ürününüzden, şirketinizden, çalışanlarınızdan bahsetmeli ve bunu olumlu şekilde yapmalı. Kendi aralarında bile sizin hakkınızda konuşmalı. İşte etkili ve verimli bir pazarlama bugün ancak böyle olur" diye konuştu.
"KİTLE PAZARLAMASINDAN BİREYSEL PAZARLAMAYA GEÇİLİYOR"
Kent, kitle pazarlamasından bireysel pazarlamaya geçildiğini belirterek, kitleden bireylere geçmenin tüketicinin zevkiyle yakından ilgili olduğunu söyledi. Bunu teknolojinin kolaylaştırdığını aktaran Kent, kendi şirketinde tüketicilerin marka ile bağlantı kurmalarını sağladıklarını bildirdi. Muhtar Kent, Coca Cola şişelerinin üzerinde tüketicinin ismi bulunduğunu anımsatarak, bu değişimin tüketicilerde büyük etki yarattığını anlattı. Piyasayı etkileyen makro etkenlerin ikiye ayrılabileceğini dile getiren Kent, "Birincisi makro güçler. Şirketlerin, markaların değişmesini etkileyen faktörler. İkincisi tüketiciyi yetkin hale getiren güçler" diye konuştu.
Kent, dünyadaki nüfusun giderek yaşlandığını, genç tüketici sayısının hızla arttığını, Batıdan Doğuya ekonomik gücün yayıldığını, su, sermaye, enerji gibi kaynakların giderek azaldığını kaydederek, tüketicilerin eskiye kıyasla bugün daha etkili olduğunu söyledi. Bütün dünyadaki çalkantılara rağmen orta sınıfın 800 milyon arttığını belirten Kent, "Mobil komplikasyonun artması dünyanın birbiriyle iletişim kurmasını sağladı. Finansal ruh, sosyal ve fiziki sağlık giderek önem kazandı. Bütün bu değişikliklere ilaveten makro trendlerin değişmesi sonucunda tüketiciye hitap eden markaların da rolü değişti" dedi. "Bir litre Coca Cola için bir litre suyu dünyaya geri vereceğiz"
Muhtar Kent, tüketicilerin sürdürülebilirliğe verdiği öneme değinerek, şöyle devam etti: "Dolayısıyla şirketler olarak, sürdürülebilir bir şekilde kaynaklarımızı elde etmeliyiz. İmalatımızı, dağıtımımızı sürdürülebilir bir şekilde yapmalıyız. Hizmet ettiğimiz toplumlara böyle yaklaşmalıyız. Ancak o zaman markalarımızı parlatabiliriz. Bu bize bir fırsat getiriyor. Ürünleriniz için daha iyi bir bedel alma konusunda size yardımcı olacaktır. Bu nedenle benim şirketimde iş tarihimizde ilk defa 2015'te biz global olarak su konusunda nötr oluyoruz diye ilan ettik. Her ürettiğimiz bir litre Coca Cola'nın karşısında kaynakların tazelenmesi amacıyla bütün dünyaya bir litre suyu geri sunuyor olacağız. Yani kullandığımız su nötr olacak. Suyu tüketmeyeceğiz. Ayrıca giderek azalan diğer kaynakların da azalmasında dikkatli olacağız."
Kent, üzerinde durdukları "3 W" olduğunu belirterek, "su, kadın ve insanların sağlığı"nın ana konuları olduğunu aktardı. Bu üç ana konu hakkındaki faaliyetlerinden bahseden Kent, gittikleri bütün kıtalarda önceliklerinin değişmediğini söyledi.
"İYİ BİR MARKA SÖZÜNDE DURMANIN SONUCUDUR"
Kent, markanın bir "vaat" olduğunu belirterek, iyi bir markanın sözde durmanın sonucu oluştuğunu bildirdi. Teknolojinin hızlanmasına değinen Kent, "Teknolojinin kabulü giderek artıyor ve teknoloji muazzam bir hızla gelişiyor. Televizyon, bilgisayar, iPhone, Twitter nasıl gelişti. Önceden yılları alan bir iş bugün birkaç gün içinde halledilebiliyor. Bugün dünyada 580 milyon twit atılacak. Günde 580 milyon 10 yıla kıyasla daha fazla bir ileti oluyor. Şu değişime bir bakın" diye konuştu.
Kentleşme konusuna da değinen Kent, hızla gelişen kentleşmenin markalar üzerindeki etkilerinden bahsetti. Muhtar Kent, herkesin mobil webe de odaklanması gerektiğini altını çizerek, "Mobil webin hızlanması, internetin hızlanması... Bugünün uzmanları 2025 yılında 1 trilyon cihazın webe bağlı olacağı düşünüyor. Ticaretin her şeyi bu yoldan olacak" ifadelerini kullandı.