Nasıl e-Milyoner olunur?

Facebook yatırımcısı Hommels'tan girişimcilere öneriler

Nasıl e-Milyoner olunur?

4iX İstanbul Uluslararası İnovasyon Platformu birbirinden ünlü yatırımcıları ve hayallerini gerçekleştirmek isteyen girişimcileri Santral İstanbul'da bir araya getirdi; Facebook, Skype ve Xing gibi yatırımlara imza atan Avrupalı risk sermeyesi yatırımcısı Dr. Klaus Hommels "Nasıl e-Milyoner Olunur?"un şifrelerini BloombergHT.com Editörü Süheyla Yılmaz'a anlattı.

Türk piyasasında çok ciddi gelişmeler yaşandığını söylenen Hommels, buna örnek olarak da son iki ayı göstererek "Örneğin GBA etkiliğinin organiazsyonu da çok başarılıydı. Aslında Avrupa'daki doğru noktalara erişmek çok önemli. Bu şekilde yatırımcılara ve üst seviyedeki kişilere de ulaşabilirsiniz . Mesela ölçeğinizi de iyi belirlemeniz lazım. Sadece Türkiye'de mi faaliyet göstereceksiniz yoksa yurt dışında da mı faaliyette olacaksınız buna karar vermiş olmanız lazım. Gelişmeler çok hızlı bir şekilde yaşandı ve ben bu hızın devam etmesini bekliyorum." açıklamasında bulundu

Hommels; Facebook, Skype ve Xing gibib başarılı yatırımların ardan sırada spotify olduğunu belirterek "Hala burada faaliyetlerimiz ve finansmanımız sürüyor. Çok büyük ve çok değişik bir proje olacak. Bugün de Türkiye'de bulunmaktan çok mutluyum. Yeni şeyler araştırıyoruz. Olumlu gelişmeler yaşıyoruz, mesela Markafoniyi ve Grupfoniyi örnek gösterebilirim, yani Türkiye'de bulunmak çok güzel." dedi.

Markafoni'den sonra başka yatırımlarının da olacağını söyleyen Hommels; "Burada sadece, Türkiye, Almanya ya da başka bir ülkeye yatırım değil, ideal anlamda 20'li yaşlarında insanlara erişmek istiyorum ki bu insanların fikirleri olmalı yani günlük sorunlarını teknoliji ile çözebilecek fikirlere sahip olmalılar. Bu noktadan sonra Türkiye, Almanya, İsviçre, vs.. hiç problem değil, kişilere ulaştıktan sonra elbette gelişmeler yaşanıyor." açıklamasında bulundu.

Yatırımlarına tamamen "şans eseri" karar verdiğini söyleyen Hommels, "Öncelikle tüketiciye yönelik olmalı, ölçümlenebilir olmalı ve çok farklı ülkelerde faaliyet gösterebilmeli. Çünkü Avrupa'da ekosistem oldukça gelişti ve şimdi daha fazla yatırım yapabiliyoruz ve istediğimiz ölçüye de getirebiliyoruz, mesela Amerikan şirketleri kadar büyüyebiliyor." dedi.

Hommels'ın genç girişimcilere şu sözlerle öneride bulundu: "Genç girişimciler peşini bırakmasınlar, denesinler, başarısız olsunlar. Başarısız olunca, yanlış yapınca öğrenebilirler. Özellikle de öngörülerinde akıllıca kararlar verdilerse yatırımcılarınız sizi suçlayamaz. Denesinler, girişimci olmaktan daha güzel hiçbir şey yok. Çok heyecanlı bir şey bu ve her şeye değer."

General Atlantic'in Yemeksepeti.com'a 44 milyon dolar ödeyerek azınlık hissedarı olması ile ilgili ise konuşan Hommels, "Yemeksepeti tipik bir örnek aslında. Bu fikir ile ortaya çıkan ilk kişilerdi. GBA etkinliğinde bir araya gelmeleri de oldukça güzel oldu. Eğer bu pazar genişletilebilirse tabii ki mihenk taşı olur. Bu sadece Türkiye ile ilgili değil eğer bir şekilde ilgi çekebiliyorsanız para da kazanırsınız tabii. Mesela bu Avrupa tabanında çok daha yüksek rakamlara gerçekleşebiliyor. Hatta bir noktada büyüyüp Amerika'daki seviyeye bile yükselebilirsiniz." yorumunda bulundu.

Dijital ekonominin asla durdurulamaz bir noktada olduğunu belirten Hommels; "Yazılımlarda da bunu görüyoruz, ilk ve çok farklı alanlarda adımlar atılıyor. Örneğin sağlık. Her türlü alanda karşımıza çıkıyor. Kimi şirketlerin büyük şirketler tarafından yenilmemesi de bir o kadar önemli. Mesela Avrupa'da Youtube'un önüne geçecek bir şey şu an oluşturamazsınız ama pazara baktığınızda esas soru işaret: Ulusal olarak ayakta duracak şirketleri fikirleri nasıl bulursunuz, bu çok önemli. " açıklamasında bulundu.