Nihat Zeybekci: Kamu kurumlarının TL'ye geçmesi olması gereken yöntem
Ekonomi Bakanı Zeybekci yaptığı açıklamada kamu kurumlarının TL'ye geçmesiyle ilgili 'Kalıcı müdahele, olması gereken yöntem' ifadelerinde bulundu
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Ankara Sanayi Odası'nda kamu kurumlarının Türk Lirası'na geçmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.
Bakan Zeybekci yaptığı açıklamada 'Kamu kurumlarının TL'ye geçmesi kalıcı bir müdahaledir ve olması gereken yöntemdir. Yaklaşık 10 milyar dolar döviz talebini piyasadan çekme ihtimalimiz var. 2017 sonuna kadar 6 Körfez ülkesi ile serbest ticaret anlaşmasını bitirmeyi planlıyoruz. Faize karşı duruşum devam ediyor ama tek bir adım nedeniyle Merkez Bankası "Kötüdür tü kakadır" diyemem. Kura dolar satarak müdahale etmeyelim, diğer enstrümanları kullanalım' dedi.
Zeybekci, Türkiye'nin kısa vadei döviz mükellefiyetlerinde endişe duyacak hiçbir şeyin olmadığına dikkat çekerek şunları söyledi: "Kurla ilgili Merkez Bankası ve diğer ekonomik aktörlerin müdahale etmesine gerek yok. Devlet olarak bizim de dolardan vazgeçmemiz lazım. Özelleştirme, Enerji Bakanlığı, kamunun diğer kurum ve kuruluşları dolar üzerinden yapmaya çalışıyor, bundan sonra TL üzerinden yapılmalı. Kamu kurumlarının TL'ye geçmesi kalıcı bir müdahaledir ve olması gereken yöntemdir. AB ile Gümrük Birliği anlaşmasını güncelleme prosedüründeyiz, hiç bir engele takılmadan
devam ediyor. Gümrük Birliği anlaşmasının kapsamını gıda tarım hizmetler kamu alımları e-ticaret olarak genişletiyoruz, bu AB ile tam entegrasyon demek. Rusya'nın liderliğini yaptığı Avrasya Gümrük Birliği ile de görüşüyoruz. İran ile tercihli ticaret anlaşmamız var, 265 ürün, Aralık sonuna kadar ürün sayısını 400'e çıkaracağız. İran ile sonuna kadar serbest ticaretten yanayım. Japonya ile de STA görüşmelerini son hızıyla devam ettiriyoruz. Yüzde 5'ın altında bir büyüme ile işsizliği düşürmemiz mümkün değil bunun için ihracatı geliştirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Merkez Bankası 8 ay içinde 250 baz puan indirim yaptı, son toplantısında ise 25- 50 baz puan artışa gitti, bu teknik açıdan gerekliydi. Merkez Bankası 250 baz puan indirim yaparken "destekliyorum", sonradan son artışı "desteklemiyorum" diyemem."