Nükleer Türkler geliyor!

Büyük program başladı!

Nükleer Türkler geliyor!

Türkiye'nin ilk nükleer santralini yapacak olan Akkuyu NGS A.Ş, Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında imzalanan Hükümetler arası Anlaşma çerçevesinde, nükleer teknoloji alanında Türk insan altyapısının oluşturulması için eğitim programı başlatıldı.

Bu çerçevede başvuruları kabul edilen Türkiye'nin pek çok farklı ilinden üniversite öğrencileri 12 Mayıs 2013 tarihinde yapılan yazılı sınavda ter döktüler. Yazılı sınavda başarılı olan öğrencileri ise zorlu bir mülakat süreci karşıladı. Bu aşamayı da başarı ile tamamlayan 80 öğrenci 2013-2014 öğretim döneminde Rusya'da nükleer mühendislik eğitimi almaya hak kazandı.

1 Eylül 2013 tarihinde başlayacak akademik dönemde, Rusya'daki Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi Moskova Fizik Mühendisliği Enstitüsü'nde (MEPhI) eğitim almak üzere Türkiye'deki üniversitelerin Fen-Edebiyat ve Mühendislik Fakülteleri'nin, fizik ve/veya matematik derslerinin okutulduğu tüm bölümlerinin hali hazırda "1., 2., 3. ve 4. sınıfı" nda okuyan Türk vatandaşı öğrenciler arasından seçilen 80 kişinin belgeleri Rusya Eğitim Bakanlığı'na gönderildi.

Bu seneki öğrenci grubu yine Türkiye'nin dört bir yanındaki üniversitelerden oluştu. İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, TOBB-ETÜ, Dokuz Eylül Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Cumhuriyet Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi gibi 30'a yakın farklı üniversiteden öğrenci, bu seneki Türk mühendislik öğrenci grubunu temsil ediyor.

Grubun önemli bir bölümü Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Makine Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümleri'nde eğitim alan öğrencilerden oluşuyor. Rusya'da eğitime katılma hakkı kazanan öğrenciler, lisans eğitim programı (1 yıl hazırlık + 4 yıl lisans eğitimi) veya uzmanlık eğitim programı (1 yıl hazırlık + 5,5 yıl uzmanlık eğitimi) görecekler.

Lisans eğitim programını bitiren öğrenciler, başarı durumlarına göre 2 yıllık yüksek lisans programına devam edebileceklerdir. Uzmanlık eğitim programını bitiren bu öğrenciler, yine başarı durumlarına göre 6 aylık (yarım yıl) yüksek lisans programına devam edebilecekler. Eğitim programlarında okuyan tüm öğrenciler, yaz dönemlerinde eğitim programlarına göre teorik ve Rusya'daki nükleer güç santrallerinde pratik staj yapacaklar.

Eğitim programını başarı ile tamamlayan, mezuniyet sonrası uygulama eğitimini ve stajını bitiren öğrenciler, kadro listesi doğrultusunda Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde işe alınacak. Nükleer santralde çalışmaya başladıktan sonra, Akkuyu NGS Eğitim Merkezi'nde eğitimini başarıyla tamamlayan, uzmanlık alanında mühendislik pozisyonu için sınavı geçen ve herhangi birinin gözetimine ihtiyaç duymaksızın çalışma yetkisini alan öğrenciler, Türkiye'de 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi 1. derecedeki mühendislere verilen maaştan az olmayacak şekilde piyasa ücreti alacak.

Bu arada nükleer mühendislik eğitiminin önümüzdeki yıldan itibaren Türkiye'ye taşınmasına yönelik görüşmeler devam ediyor. Enerji Bakanı Taner Yıldız geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, Hacettepe, Yıldız Teknik ve Akdeniz üniversitelerinin bu konuda istekli olduklarını belirterek, "Çok seçkin bir bölüm kurulmuş olacak orada. Şu anda bunu yürüten iki üniversitemiz var. Ama 171 üniversitenin içerisinde bu kadar bir seçkin dalı kullanmak isteyen, eğitim programına almak isteyen üniversiteler çıkacaktır. Bunları da değerlendiriyoruz" diye konuşmuştu. İlki 2011 yılında yapılan sınavlar sonucu toplam 117 Türk öğrenci nükleer mühendislik eğitimi almak üzere Rusya'ya gönderilmişti.