O artık İtalyan

İtalyan otomotiv devi Fiat, yüzde 58.5’ine sahip olduğu Amerikan Chrysler’in geriye kalan hisselerini de alarak şirketi bünyesine katıyor

O artık İtalyan
Fiat, Chyrsler’de kalan yüzde 41.5’lik hisse için 3.65 milyar dolar ödeyecek.
2009’da iflasın eşiğine gelen Chrysler, o dönemde Fiat’la anlaşmaya giderek iflastan kurtulmuştu. Chrysler’de geriye kalan yüzde 41.5 hisse Birleşmiş Otomotiv İşçileri Birliği (UAW) sendikasının fonuna aitti. Bu fon, emekli üyelerin sağlık harcamalarını ödüyordu.
Yapılan yeni anlaşmayla Fiat, ilk etapta sendikaya 1.9 milyar dolar ödeme yapacak, geriye kalan 1.75 milyar doları da anlaşma bittiğinde ödeyecek. Chrysler, UAW’la yapılan anlaşmanın parçası olarak fona ek olarak 700 milyon dolar daha verecek. Anlaşmanın 20 Ocak’tan önce tamamlanması bekleniyor.
Küresel otomotiv devi doğdu
Fiat ve Chrysler’in CEO’su Sergio Marchionne, iki şirketi birleştirmek için uzun zamandır birliğin elindeki hisseleri almaya çalışıyordu. Marchionne, satın almayı ‘tarihi bir an’ olarak niteleyerek, “Birleşmiş sahiplik yapısı, küresel otomobil üreticisi yaratma vizyonumuzu gerçekleştirmemize izin verecek” dedi.
İki firmanın birleşmesi sonrasında Marchionne, yıllık altı milyon araç satışı olan dünyanın yedinci büyük otomotiv üreticisini yaratmayı umuyor. Fiat ve Chrysler’in 2012 yılında toplam geliri 84 milyar Euro oldu.
Marchionne’nin zaferi
Analistler anlaşmanın her iki şirketin CEO’su Sergio Marchionne’nin bir zaferi olduğunu belirtiyor. Anlaşma, Marchionne’nin de Fiat’ın durgunluk yaşadığı Avrupa operasyonlarına daha fazla odaklanmasına da izin verecek. Tam birleşme sonrasında Fiat’ın hisseleri yüzde 15 oranında değer kazandı.