O sınır resmen kalktı
Anayasa Mahkemesi'nin, emeklilik ikramiyesi hesabında 30 yıl sınırını kaldıran kararı Resmi Gazete'de yayınlandı.
Anayasa Mahkemesi'nin emeklilik ikramiyesi hesabında 30 yıl sınırını kaldıran kararı Resmi gazete'de yayınlandı. Yüksek Mahkeme, kararında, daha uzun süre çalışmalarına karşın emeklilik hesabında 30 yıldan fazlasının hesaba alınmamasını Anayasa'ya aykırı buldu ve ilgili yasa maddelerini iptal etti. Karar sonrasında, emeklilik ikramiyesi hesabında, çalışılan sürenin tümü esas alınacak.
Mahkeme, konuyu, bir çalışanın, "36 yıllık hizmetinin 30 yıla kadarki kısmı için emekli ikramiyesi ödenen davacı tarafından, 36 yıllık hizmetinin kalan 6 yıllık kısmı için de tarafına emekli ikramiyesi ödenmesi istemiyle" yaptığı başvurusu sonrasında gündemine aldı.
İtirazın ciddi olduğuna karar veren Yüksek Mahkeme, düzenlemeyi Anayasaya aykırı buldu. Resmi Gazete'de yayınlanan kararda aşağıdaki gerekçeleler yer verildi:
- "Kıdem tazminatının hesaplanmasında herhangi bir süre sınırlamasının bulunmamasına karşılık, 5434 sayılı Kanuna tabi görev yapmış kişilerin emekli ikramiyesinin hesaplanmasında 30 yıllık süre sınırlamasına gidilmiş olması ise, Anayasa 'nın 2. ve 10. maddelerinde yer alan hukuk devleti ile eşitlik ilkesine aykırılık arz etmektedir."
- "30 yıl ve daha az çalışanların emekli ikramiyesinin hesabında çalıştıkları süre kadar yararlanmalarına olanak tanındığı halde 30 yıldan fazla çalışan iştirakçilerin belirtilen süreden fazla olan fiili hizmet süreleri için emekli ikramiyesinden yararlandırılmadığı, ikramiye hesabının 30 yıl ile sınırlandırıldığı görülmektedir. Bu durum Anayasa'nın 10. maddesinde öngörülen kanun önünde eşitlik ilkesini ihlal etmektedir."
- "Anayasa'nın 60. maddesi uyarınca sosyal güvenliği sağlama görevini yerine getirirken, anılan yetkiye dayanarak emekli ikramiyesi ile ilgili keyfi ya da bu haktan yararlananlar arasında eşitsizliğe neden olacak düzenlemeler yapamaz."